Tétény-Promontor

Tétény-Promontor

Nyilatkozatok helyett tetteket!

Nyílt levél Karsay Ferenc polgármesternek

2021. január 09. - teteny.promontor

Polgármester Úr,

Ön 2021. január 7-re frakcióvezetői egyeztetést hívott össze a Városházára, ahol elmondta, hogy az “új év, új kezdet szellemében” új alapokra kívánja helyezni a képviselő-testület valamennyi tagjával a közös munkát és együttműködést. Ön hivatkozott Fekete-Győr Andrásnak, a Momentum elnökének év eleji nyilatkozatára, amely szerint a demokratikus ellenzéki pártok 2022 után olyan szellemben kívánják vezetni az országot, “amelyben a politikai oldalak nem háborúznak egymással, hanem megpróbálnak együttműködni. (…) amelyben minden magyar – határokon belül és határokon túl – otthon érzi magát”.

Örömmel vesszük, hogy egyetért a demokratikus ellenzék céljaival, támogatja azt a szándékunkat, hogy az ország megszabaduljon attól, hogy egy szűk politikai elit a saját érdekei mentén, a társadalmi párbeszédet mellőzve, az eltérő véleményeket teljesen figyelmen kívül hagyva kormányozza az országot! Üdvözöljük, hogy kinyilatkoztatta: Budafok-Tétényben is új vezetési stílusra, együttműködésre, egymás tiszteletére, mások véleményének meghallgatására, közös célok kialakítására van szükség!

Úgy gondoljuk azonban, hogy Önnek nem nyilatkozatokkal, hanem tettekkel kellene bizonyítania, hogy szakítani kíván az eddigi polgármesteri tevékenységét jellemző stílussal, amelyet az arrogancia, az őszinte párbeszéd mellőzése és az átláthatóság hiánya jellemzett. Tettek nélkül az Ön kezdeményezése nem őszinte, pusztán egy politikai kampány része. 

Az Ön által felsorolt alábbi alapelvekkel, célokkal egyetértünk, ezekkel a 2019. októberi választási programunk is összhangban van. Az elmúlt 15 hónapban tevékenységünket, megtett javaslatainkat is ezen ügyek elősegítése, támogatása jellemezte:

  • Budafok-Tétény kerületi és kerületen kívüli közlekedésének védelme és fejlesztése;
  • az oktatási feladatok segítése minden színtéren, a kerületi lakosság igényeinek megfelelően;
  • a szociális ellátórendszer megőrzése; a civil és egyházi partnerekkel való együttműködés, munkamegosztás fejlesztése;
  • a civil szféra kiemelt támogatása, a hagyományos önszerveződő helyi színterek fenntartása;
  • Budafok-Tétény sport- és rekreációs infrastruktúrájának védelme, fejlesztése, különös figyelemmel a tömegsportokra, a mindennapos testnevelésre és a versenysport utánpótlás-nevelésére; az oktatási intézmények sportpályáinak, tornatermeinek fejlesztése;
  • Duna-parti vízisportbázis kialakítása;
  • a környezettudatos életmód kialakítása, környezet- és klímavédelmi intézkedések hivatali, intézményi, lakossági szinten;
  • a Duna-part fejlesztése, revitalizálása, a lakosság számára használhatóvá tétele;
  • a részvételi költségvetés továbbfejlesztése;
  • Budafok-Tétény „Budapest Bornegyede” karakterének kialakítása, fejlesztése; a magyar borkultúra központjának (központi adminisztráció, történeti bemutató, múzeum, borvidékek bemutatása, idegenforgalom, gasztronómia) létrehozása;
  • a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar fenntartása.

Ön a 2019-es önkormányzati választások óta számos olyan döntést hozott vagy mulasztott el, melyek korrigálásával vagy azonnali meghozatalával bizonyíthatná őszinte együttműködési szándékát Budafok-Tétény lakossága felé. Az alábbiakat tekintjük a most meghirdetett célokkal ellentétes korábbi döntéseknek, döntéshozási gyakorlatnak:

  • A kiegyenlített választási eredmény ellenére Ön nem törekedett konszenzussal megállapodni az önkormányzati feladatok elosztásáról. E helyett háttéralkukat kötött az anyagi érdekeiket előtérbe helyező képviselőkkel.
  • Ön az elmúlt egy év alatt politikai bosszúból három bizottsági szakértői helyet vett el az ellenzéktől.
  • Ön takarékosságra hivatkozva megszüntette két ellenzéki képviselő tanácsnoki megbízását, amely havonta fejenként 167.440 ft megtakarítást jelent, miközben több milliós jutalmakat osztogatott az alpolgármestereknek és az önkormányzati cégek vezetőinek, valamint jelentősen növelte a fideszes, illetve Fidesz-bérenc képviselőknek juttatott pozíciókat, jövedelmeket, sokszor valódi tevékenység elvárása nélkül, ami összesen mintegy 40 millió forintjába került a budafok-tétényi adófizetőknek.
  • Ön az önkormányzat felületein több alkalommal tényeket nélkülöző rágalmakkal illette az ellenzéki képviselőket.
  • Ön folyamatosan megszegi a kerületi civil szervezetekkel való együttműködésre vonatkozó önkormányzati rendeletet, mellyel kapcsolatban rendszeresen hangsúlyozza, hogy ezt nem tekinti fontos feladatának.
  • Ön a civil szervezetek között szelektál, nem a tevékenységük hasznossága, hanem szimpátia alapján támogatja őket.
  • A legfontosabb döntéseit is rendszerint úgy hozza meg, hogy azok előkészítésébe nem vonja be sem az ellenzéki képviselőket, sem a kerület lakosságát.
  • Ön olyan megállapodásokat köt “barátaival, szövetségeseivel”, amelyek hátrányosak a kerület számára, nem tartalmaznak garanciákat, átláthatatlanok. Ilyen volt az elmúlt időszakban az Ipartestület székházának “megvásárlása” vagy a jégsátor támogatási szerződése is, mely utóbbi esetében nem tekintjük a Duna-part fejlesztésének annak lebetonozását és jégpályává alakítását.
  • Ön hosszú évekig támogatta, hogy egy korrupt, alkalmatlan vezető irányítsa a kerület egyik szociális intézményét, ezzel súlyosan sértve a kerület lakóinak érdekeit, és az ezzel kapcsolatos bizonyított tényeket a mai napig titkolja a kerület lakossága elől.

Együttműködési szándéka komolyságának bizonyítására a következő intézkedéseket, tetteket látjuk szükségesnek:

  1. Hívja vissza alpolgármesteri, bizottsági elnöki pozíciójukból a választóikat eláruló képviselőket: Dankóné Hegedűs Jolánt, Daróczi Károlyt és Jurás Lászlót!
  2. A takarékosság jegyében csökkentse az alpolgármesterek számát!
  3. A takarékosság jegyében szüntesse meg a kifizetőhelyként működtetett, fideszesekkel, csatlósokkal feltöltött évi 30 millió ft közpénzzel működtetett Közbeszerzési Bizottságot, és feladatait adja át a Pénzügyi Bizottságnak!
  4. A képviselő-testület a kiegyenlített választási eredménynek megfelelően döntsön az önkormányzati feladatok arányos elosztásáról!
  5. Biztosítsa az önkormányzati döntések előkészítésének és megvalósításának  átláthatóságát, törekedve a kerületi lakosság legszélesebb körének bevonására!

Az Ön által meghirdetett együttműködésre vonatkozó kezdeményezést a fentiek megvalósulása esetén tudjuk komolyan venni. Amennyiben valóban a kerület érdekeit tekinti elsőrendűnek, akkor ezekkel a döntésekkel tud elindulni az Ön által meghirdetett új úton. Ha valóban komolyan gondolja, számíthat az együttműködésünkre!

A nyilatkozatok helyett eljött a tettek ideje!

2021. január 9.

Demokratikus Koalíció XXII. kerületi szervezete

Jobbik Magyarországért Mozgalom XXII. kerületi szervezet

Közösség Dél-Budáért Egyesület

LMP – Magyarország Zöld Pártja dél-budai szervezete

Magyar Szocialista Párt XXII. kerületi szervezete

Momentum Mozgalom XXII. kerületi szervezete

A bejegyzés trackback címe:

https://tetenypromontor.blog.hu/api/trackback/id/tr9816378536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

László Lénárd 2021.01.10. 16:38:53

Már többször leírtam, hogy a Fidesz és ezzel Karsay látványos"fogjunk össze" politikája bizony a régi "Pax romana"-val azonos, amit vérrel és vassal vittek végbe. A Karsay békéje alapján lett mindaz a sanda cselekedet végrehajtva és számos szükséges pedig nem meghozva, amit az ellenzéki pártok írásukban itt megfogalmaztak.
süti beállítások módosítása