Tétény-Promontor

Tétény-Promontor

Kerületi óvodapedagógusaink segélykiáltása I.

Egy névtelen levél nyomában

2021. november 18. - teteny.promontor

Az alábbiakban egy névtelen levelet osztok meg az olvasókkal, melyet - tartalmát tekintve - vélelmezhetően kerületi óvodapedagógusok írtak és juttattak el Karsay Ferenc polgármesterhez még október elején. A levél címzettjei között szerepeltek a képviselő-testület tagjai is, de a polgármestertől a levél hozzájuk már nem jutott el.

A levél megszületésének, majd a kerületi önkormányzati óvodák fenntartásáért felelős vezetőjéhez és döntéshozói részére történt megküldésének időpontja - talán nem véletlenül - egybeesett az Oktatási és Kulturális és Testvérvárosi Bizottság (OKTB) október 12.-i ülésével, ahol a szakbizottság tárgyalta a Csemetekert Tagóvoda (VII. utca) vezetőjének lemondásához vezető okokról szóló tájékoztatást. (Az ügyről részletesebben a következő posztban számolok be.)

A névtelen levél az OKTB ülésén nem került szóba, annak tartalmát az ülés időpontjában a névtelen óvodapedagógusok és - vélhetően - a polgármesteren kívül más nem ismerte.

Az ülést követően a névtelen levelet a Demokratikus Koalíció (DK) kerületi szervezete részére postázták. A levelet még aznap továbbítottam a képviselő-testület tagjai - köztük a polgármester - részére, egyben kezdeményeztem, hogy a levéllel foglalkozzon az OKTB a soron következő ülésén.

Tisztelt Bizottsági Tagok!
Tisztelt Képviselő-társak!
Az OKTB legutóbbi ülésén - 2021. október 12.-én - az egyebek napirendi pontok között tárgyalta a "Tájékoztatás a Csemetekert Tagóvoda vezetőjének lemondásához vezető körülményekről, a fenntartói vizsgálat és a mediációs folyamat jelenlegi státuszáról" tárgyú tájékoztatót.
A tájékoztatás keretében megszólalt a lemondott tagóvoda-vezető, a XXII. kerületi Egyesített Óvoda intézményvezetője, valamint a tagóvoda munkavállalóinak és szülői közösségének képviselői.
A tegnapi napon (2021.október 18.) a kerületi DK iroda (1221 Budapest, Kossuth Lajos u. 60.) postaládájába a mellékelt névtelen levél érkezett. (Az esetleges rossz minőségű képért elnézést kérek.) A 2021. október 3.-i keltezésű levél címzettje Polgármester úr, illetve a Képviselő-testület tagjai.
Kérném a Tisztelt Bizottságot, hogy a soron következő ülésen - ahol az októberi ülésen egyhangúan elfogadottak szerint ismét áttekintjük a tagóvodával kapcsolatos fenntartói vizsgálat és a mediációs folyamat státuszát - foglalkozzunk a névtelen levéllel is.
A levéllel kapcsolatban az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni:
1. Mikor érkezett a Polgármesteri Hivatalba a levél? Az OKTB 2021. október 12.-i ülése előtt vagy azt követően?
2. Amennyiben a levél az OKTB ülését megelőzően megérkezett Polgármester úr részére, akkor erről miért nem kaptak az ülésen tájékoztatást a Bizottság tagjai, a levél miért nem elérhető a mai napig a képviselő-rendszeren keresztül?
3. Amennyiben a levél egy időben érkezett meg Polgármester úr és az én részemre (nincs információm arról, hogy a levelet a képviselő-testület tagjai közül rajtam kívül kik kapták meg), akkor mikor várható a levél feltöltése a képviselő-rendszerre?
4. A bizottsági ülést megelőzően megkezdett, de még le nem zárult fenntartói vizsgálat kiterjed-e a levélben jelzett szakmai kifogások okainak feltárására is?
5. A levél tartalma ismert-e a mediációs folyamatban résztvevők előtt?
6. Ki végzi vagy végzi-e már a fenntartó által elrendelt vizsgálatot és annak lezárására milyen határidő került meghatározásra?
üdvözlettel:
Perlai Zoltán
az OKTB tagja
önkormányzati képviselő
frakcióvezető (DK)
Az OKTB november 9.-i ülésén Dankóné Hegedűs Jolán (független) alpolgármester a levéllel kapcsolatban jelezte, hogy
"névtelen levéllel nem foglalkozik a hivatal és a fenntartó által a Csemetekert Tagóvodában elrendelt vizsgálat nem foglalkozik annak tartalmával."
A két nappal későbbi képviselő-testületi ülésen pedig Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester - egy a kerületi óvodák működésétől teljesen eltérő napirendi pont tárgyalásakor - pikírten megjegyezte, hogy
lehet küldözgetni a DK postaládájába beesett leveleket, ő azzal nem fog foglalkozni."
Mivel érzékelhetően a kerület vezetése nem kíván foglalkozni kerületi óvodáink működtetése körül kialakult szakmai kérdésekkel, és mivel annak megtárgyalására jelenleg sem a szakbizottságban, sem a képviselő-testület ülésén nincs lehetőség, ezért a levél tartalmát teljes egészében nyilvánosságra hozom azzal a céllal, hogy a levélben megfogalmazott felvetések megnyugtató módon rendeződhessenek és kerületi tagóvodáinkat a minden érintett (szülő, gyermek, óvodapedagógus és fenntartó) által joggal elvárt és a korábbi években megszokott magas színvonalú nevelési munka jellemezze újra.
Íme a levél:

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata

Polgármesteri Hivatal

Karsay Ferenc

polgármester úr

részére

és

Budafok-Tétény Budapest XXII. Kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete

részére

1221 Budapest, Városház tér 11.

 

Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Képviselő-testület!

Hosszas gondolkodás után döntöttünk úgy, hogy - bár névtelenül, de - nagyon sokunk nevében meg kell írnunk a levelet.

Ez a levél egy segélykiáltás és segítségkérés, mert máshoz nem fordulhatunk, mi kerületi óvodapedagógusok és technikai dolgozók.

Mindannyian tudjuk, hogy sok évvel ezelőtt, amikor összevonták a kerület 14 óvodáját egy új szemlélet, és rendszer alakult ki, és sok munkával, hatalmas eredményt sikerült felmutatnunk. Nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy kerületünkre a magas színvonalú szakmai munka legyen jellemző. Az óvodákat, a nevelőtestületeket összefogták, szakmai továbbképzéseket biztosítottak, magas színvonalú előadókat hívtak meg, így segítettek haladni minket azon az úton, melyen járva a kor kihívásainak tudtunk megfelelni. Ez csak az érdemek egy része, de a lényeg, hogy erős, magas színvonalú egységet kovácsoltak belőlünk.

Sajnos az utolsó két év a kinevezett új vezetővel, az eltelt időszak alatt, nemhogy további fejlődés volna tapasztalható a szakmai munkánk színvonalának terén, hanem folyamatos visszaesést érzünk, sajnos folyamatosan amortizálódnak az eddigi eredményeink.

Az új vezető, Orbán Judit diktatúrát hozott. Bizonyos posztokra a hozzá hűséges kollégákat ültette, mely folyamatosan feszültséget gerjeszt. Megosztotta az Egyesített Óvoda kollektíváját, megosztottak lettünk. Szomorú, hogy úgy kell dolgoznunk, hogy már-már elvesztettük egymással szemben a bizalmunkat, és nem merünk egymás előtt beszélni sem.

Vezetői döntéseivel bérfeszültségeket gerjeszt. A karantén időszak alatt dolgozó embereknek jutalmat osztott szét. De nem mindenkinek. Volt olyan óvoda, ahol 10 dajkából 9 kapott jutalmat, a 10.-nek a többiek adták össze a saját bérükből a jutalmat, mert annyira igazságtalannak és megalázónak tartották az eljárást.

A karantén időszaka alatt, az első hullám idején, úgy érezzük, jogtalanul küldött minket kötelező szabadságra. Szerettünk volna ebben az időszakban online foglalkozni a gyermekekkel - így segítve a szülőket is a home office alatt -, de ezen kezdeményezésünket határozottan elutasította. A technikai dolgozókat sem segítette ebben az időszakban, holott ők találtak volna munkát maguknak az óvodában (kertrendezés, játékok javítása stb.). Számunkra ez szakmailag megalázó volt, hiszen tudjuk, hogy több budapesti kerületben, és az ország sok pontján is online dolgoztak a pedagógusok a járvány időszakában. Mivel a hivatástudat mindezen korlátozások ellenére is vezérelt bennünket, a szabadságunk alatt is elláttunk ilyen támogató feladatokat. Mindez azonban azt generálta, hogy a vészhelyzet feloldása után nem maradt szabadságunk, úgy fogtunk neki a következő tanévnek 2020 őszén, hogy nem tudtunk szabadságra menni, feltöltődni. Azt gondoltuk, a fenntartó által lerövidített, 2 hét zárás alatt esetleg majd szabadságra mehetünk, de ezen reményünkben is csalatkozni kellett.

Orbán Judit megtiltja mindenkinek, hogy rosszat mondjanak róla, titoktartást írat alá a kerületből távozó óvónőkkel, hogy ne mondhassanak róla semmit, és minősíthetetlen hangon beszél egyes kollégáival. A közösség két részre van osztva: akit elfogad és akiket nem. Ezt érezteti is mindenkivel. Ezeket az üzeneteket a Facebook-on is több alkalommal megosztja, gondolván, mennyire vicces, de nem. Facebook megnyilvánulásai nem méltóak egy vezetőhöz. Az egyik kerületi, szülői Facebook oldalon pl. rendszeresen jelennek meg róla nagyon kemény, nagyon erős hangú kritikák, melyeket egy kerületi kolléganővel ellenőriztet, és leszedet, hogy ne legyen nyoma, ne láthassa senki.

A környező települések óvodái a tőlünk elment óvónőkkel vannak tele, a vezetők asztalán a mi óvónőink önéletrajza fekszik. Olyan rossz a kerület híre miatta, hogy mindenhol jelzik egymásnak a jelentkező óvónők, hogy Budafok-Téténybe ne jöjjön senki. Budaörsön, Törökbálinton mindenki tud a jelenlegi intézményvezető diktatórikus, ellentmondást nem tűrő vezetéséről, viselt dolgairól. A kialakult helyzet miatt sok kerületi óvodapedagógus fontolgatja, hogy a kerületen kívül keressen magának új állást.

Az elmúlt két esztendőben kolléganőket, pszichológusokat veszítettünk el a minősíthetetlen stílusa miatt. Aki kilép, azzal nem áll szóba, levegőnek nézi őket, lehetőséget sem ad, hogy megbeszéljék a dolgaikat, a szakmai és emberi konfliktusok okait. Szimpátia alapján dönti el, hogy lemondással vagy közös megegyezéssel enged-e el valakit. Legutóbbi döntése, miszerint a kerület egyik legkedveltebb, legszínvonalasabb óvodájának vezetőjét szó nélkül engedte felállni a vezetői székéből, már nem csak a kollégákat, de a szülőket is felháborította, és megmozdította.

Egy a kerületben 30-40 éve élő és dolgozó kolléganőt, simán hagyott elmenni, pedig csak annyi volt a „bűne”, hogy júniusra 1 hónap fizetés nélküli szabadságot kért.

Az idei nevelési évben az óvodák működése az egyre romló személyi feltételek miatt szinte alig megvalósítható. Van olyan intézmény, ahol az óvodapedagógus évek óta egyedül dolgozik, a nevelőközösség 50%-a hiányzik, a felkészülési időszakot is beleszámítva napi 10-12 órát dolgoznak az óvodapedagógusok. Óvodáinkban sok az SNI-s, a BTMN-es, sok a kiemelt figyelmet igénylő gyermek, sokan járnak logopédiára, ami tovább nehezíti a napi fejlesztő, iskolaelőkészítő munkát.

Ebben az évben a munkaterheket tovább növeli, hogy az úszás mellett korcsolya foglalkozásokat is szerveznünk kell az azt igénylő szülők gyermekeinek. Lehetetlen helyzetek elé állít minket mindez. A mi megkérdezésünk nélkül teszi, nem törődve a feltételekkel, azzal, hogy nincs ki kísérje a gyermekeket, heti 2 alkalommal kivéve ezáltal az iskola előtt álló nagycsoportosokat a fejlesztő foglalkozásokról. Támogatnánk ezen programok délutáni felajánlását, amikor a szülő el tudja vinni a gyermeket, és nem az óvodai foglalkozásról, vagy fejlesztésről, logopédiáról hiányzik a gyermek. Mindannyian a mozgás hívei vagyunk, de a Pedagógiai Programunknak nem ez a fő profilja. Ezek a gyerekek nem fognak játszani. Hová tűnnek a gyermekek érdekei?

Eddig bármilyen döntés született, azt előtte megbeszéltük. Sajnos a kerületünkben hitelét vesztette mind a szakmai munkaközösség, mind a mérés-értékelés munkaközösség munkája. A korábbi gyakorlattól eltérően a feladatokat nem közösen határozzuk meg, hanem megkapjuk felsőbb utasításra. Nem közösen dolgozzuk ki a dokumentumokat (lásd teljesítményértékelés), hanem kapunk egy ismeretlen anyagot, minden forrás nélkül, elektronikus úton elküldve, határidővel. A közösen elkészített anyagaink pedig mennek a kukába. (anamnézis, teljesítményértékelés)

A szakmai fejlődés hanyatlásának kitűnő példája, hogy az országos pedagógiai szakmai lapunkat, az Óvodai Nevelést, mely nagyon sok szakmai segítséget nyújt munkánkban, megújulásunkban - melynek főszerkesztő helyettese ráadásul idén nyártól az Egyesített Óvoda szakmai vezetője -, Orbán Judit nem engedi megrendelni az óvodák számára. Gazdasági vezetőjének indoka az, hogy nincs rá keret. Ez nem igaz, és ez a kerületünk szégyene. Sokan saját pénzünkön vásároljuk meg az újságot.

Nem merjük a nevünket felvállalni, a retorzió miatt. Számos vezetőnk, érdekből, elkötelezett Orbán Judit felé, tehát ők nem mondják el az igazságot.

Úgy gondoljuk, ha Orbán Judit diktatórikus, megosztó vezetői magatartása, viselkedése, arroganciája, nem változik, és felsőbb, önkormányzati szintről nem kapunk segítséget, a nevelési év végére további 10-15 fő hagyja el a munkahelyét a kerület óvodáiban, mely által összedől a kerületi óvodai nevelés intézményes rendszere.

Az Egyesített Óvoda létrejötte előtt tömbösített egységben végezték az óvodák magas szintű nevelési munkájukat. Úgy gondoljuk, hatékony közös munkát végeztünk, magas színvonalú eredményeket tudtunk felmutatni. Kezdeményezni szeretnénk, a közeljövőben a tömbösített rendszerünk visszaállítását, mely során újra indulhatna a párbeszéd, a hatékony munka, a szakmai együttműködés, és párbeszéd a kerület nevelési intézményei, és dolgozói között, így függetlenített vezetőik irányíthatnák munkánkat, melyben nem lenne helye olyan szakmailag, és emberileg alkalmatlan vezetőnek, mint Orbán Judit.

Szeretnénk, ha az általunk most felvetett vezetői, irányítási probléma nem válna politikai kérdéssé, hisz itt most nem arról van szó, hogy ki, melyik párt mellé teszi le a voksát, itt egy pedagógiai, szakmai és emberi kérdésről, egy vezetési problémáról beszélünk.

Köszönjük, hogy meghallgattak, számítunk a segítségükre.

Budapest, 2021. október 3."

A levéllel kapcsolatban végül két megjegyzést szeretnék tenni:
1. A levél utolsó bekezdésével mélységesen egyetértek és sajnálatosnak gondolom, hogy egy mindannyiunk által tisztelt közösség szakmai segélykiáltásával a fenntartó önkormányzat vezetése nem kíván foglalkozni, poltikai fondorlatot sejtve a háttérben.
2. A Csemetekert Tagóvoda vezetője az önkormányzat és Orbán Judit intézményvezető kérésére végül visszavonta lemondását. Az ügy hátteréről a következő blogbejegyzésben számolok be.
Folytatás hamarosan...

A bejegyzés trackback címe:

https://tetenypromontor.blog.hu/api/trackback/id/tr6816759020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

to:rppapa 2021.11.18. 18:55:12

Őszintén örülök, hogy nincs se óvódás, se iskolás korú gyermekem, unokáim pedig ettől a bagázstól jó távoli óvódában fejlődnek.
süti beállítások módosítása