Tétény-Promontor

Tétény-Promontor

A XXII. kerületi Demokratikus Koalíció frakció nyilatkozata - 2020. július 2.

A kettős mérce esete a 22-es csapdájával

2020. július 02. - teteny.promontor

2020. június 30.-án az alábbi levelet kapták meg a kerületi Összefogás képviselői Krieger Krisztina FIDESZ-KDNP frakcióvezető Asszonytól: (a levelet teljes terjedelemben közöljük)

 

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Önkormányzat
Képviselő-testülete
Krieger Krisztina képviselő,
a FIDESZ-KDNP képviselőcsoport vezetője

Tisztelt Demokratikus Koalíció Frakció,

Tisztelt Momentum Frakció,

Tisztelt Jobbik és Közösség Dél-Budáért Képviselők!


Aggasztóan megfogyatkoztak azok az értékek, célok, amelyekben pártállástól függetlenül, mindannyian egyet tudunk érteni, ki tudunk állni értük. Az emberi élet védelme, az emberi méltósághoz való jog eddig ilyen volt. Most azonban olyan kijelentések hangoztak el az Önök pártszövetségéhez tartozó László Imrétől, Budapest XI. Kerület, Újbuda DK-s polgármesterétől, amelyeket egyetlen demokratikus párt sem hagyhat szó nélkül! „'36-ban vagy '37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg. Mert az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan a világgazdasági válság után. Aztán ami utána történt, az nem igazán fér ebbe a képbe bele.”
Felszólítunk minden, az Összefogáshoz tartozó képviselőt, hogy haladéktalanul határolódjanak el László Imrétől és vállalhatatlan kijelentésétől, nem engedhető meg a tömegek meggyilkolásához vezető, példátlanul kegyetlen nemzetiszocialista eszmék mentegetése, „kontextustól”függetlenül. Elvárjuk Önöktől, hogy kérésünknek haladéktalanul tegyenek eleget!

Fidesz-KDNP Képviselőcsoport, Budafok-Tétény

Budapest, 2020. június 30.

Krieger Krisztina
a képviselőcsoport vezetője

A levélre a mai napon a XXII. kerületi Demokratikus Koalíció frakció az alábbi nyilatkozatot adta ki: (a nyilatkozatot teljes terjedelemben közöljük)

Tisztelt FIDESZ-KDNP képviselőcsoport!

Tisztelt Frakcióvezető Asszony!

 

A 2020. június 30-án kelt levelüket megkaptuk, mellyel kapcsolatban a következő választ adjuk.

 

Levelük első mondatával - melyben a közös értékeink és céljaink melletti, pártállástól független, egységes kiállás hiányáról írtak – teljes mértékben egyetértünk, de ezen valóban aggasztó helyzet feloldása is közös cselekedeteket és felelősséget kívánna.

 

Dr. László Imre az Önök által idézett – egy hosszabb előterjesztői vitából önkényesen kiragadott – mondat elhangzását követően az alábbi nyilatkozatot tette:

 

Dr. László Imre:

„Senki nem gondolhatja komolyan, hogy Adolf Hitlert mentegetem.

Zsidó családból származom. A nagyszüleim, három nagybátyám és két nagynéném soha nem jöttek haza Auschwitzból, csak édesanyám részesült ebben az isteni szerencsében. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy én Adolf Hitlert mentegettem. Éppen arra hoztam őt példaként egy közterület átnevezésére vonatkozó indítvány kapcsán, hogy minden történelmi személy munkásságát csak egyben, egészben lehet nézni. Aki náci diktátorként, milliók gyilkosaként – többek között családom egy részének gyilkosaként is – vonult be a történelembe, azt nem lehet utólag ilyen vagy olyan időszakokra hivatkozva mentegetni.

Ebben az ügyben ugyanakkor akaratomon kívül nagyon rosszul, könnyen félreérthetően, meggyőződésemmel ellentétesen fogalmaztam, azt gondolom, ez volt talán életem legszerencsétlenebb mondata.

Természetesen polgármesterként, újbudaiként, baloldaliként és demokrataként hiszek az emberek egyenjogúságában és az emberi méltóság egyetemességében, és elutasítok mindent, ami ezzel ellentétes."

Mivel az Önök által kifogásolt - a képviselői-testületi ülés hevében rosszul értelmezhetően fogalmazott - kijelentés után dr. László Imre a fenti nyilatkozatot tette közzé, amelyben egyértelműen leírta álláspontját és bocsánatot kért, nem tartunk szükségesnek további lépéseket, vagy – az Önök szavaival élve – további „elhatárolódást” tenni.

A Demokratikus Koalíció és dr. László Imre eddigi tevékenysége kellő bizonyíték a tagságunk és a képviselőink antifasiszta, demokratikus elkötelezettségére, ami viszont az Önök pártszövetségéről korántsem mondható el. Kérjük, s egyben javasoljuk is, hogy szíveskedjenek a saját képviselőik és támogatóik sokszor valóban vállalhatatlan tevékenységével és megjegyzéseivel is kellő intenzitással foglalkozni, „kontextustól függetlenül”, amiket sajnálatos módon - dr. László Imrével ellentétben - bocsánatkérés sohasem követ.

Megnyugvással olvastuk volna például Szepesfalvy Anna alpolgármester bocsánatkérését is pár hónappal ezelőtt, amikor kiderült, hogy egy olyan műsor főszerkesztőjeként dolgozik az önkormányzati teendői mellett, melyben kormányközeli személyek a németek kiirtásán „viccelődtek”. Őszintén sajnáljuk, hogy egy bocsánatkérésre történő felszólítás helyett inkább a jutalmazást választotta - Frakcióvezető Asszony kezdeményezésére - kerületünk polgármestere.

Önkormányzatunk megválasztott képviselőiként úgy gondoljuk, hogy Budafok-Tétény közös értékeinek védelmében, településünk gyarapodása érdekében számos feladat áll még előttünk. Kérjük, hogy erre fordítsuk közös figyelmünket.

Minden erre irányuló – napjainkig az Önök részéről nagyrészt csak szavakban hirdetett együttműködési – kezdeményezést örömmel, városunk érdekeit mindenkor szem előtt tartva fogunk fogadni, és támogatni is a jövőben.

 

Budafok-Tétény, 2020. július 2.

                                                                                                         

                                                                                             A képviselőcsoport nevében

                                                                                                       Perlai Zoltán

                                                                                               Demokratikus Koalíció

                                                                                                      frakcióvezető

A nyilatkozaton kívül még egy dologra szeretnénk felhívni a kerületi lakosság figyelmét. Bizonyára elkerülte frakcióvezető Asszony figyelmét, hogy levelét megküldje a képviselő-testület azon további három tagjának is, akik ugyan az Összefogás jelöltjeiként kaptak mandátumot a kerület lakóitól tavaly októberben, de választóiknak hátat fordítva, egyéni érdekből most már Karsay Ferenc polgármester szekerét tolják.

Ők már annyira FIDESZ-KDNP pártcsalád tagjai, hogy el sem kell határolódniuk?

A bejegyzés trackback címe:

https://tetenypromontor.blog.hu/api/trackback/id/tr5915979248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása