Tétény-Promontor

Tétény-Promontor

Félbehagyott fejlesztések a Kísérleti lakótelepen

2021. augusztus 10. - teteny.promontor

A mai napon egyeztetést kezdeményeztem Karsay Ferenc polgármesterrel annak érdekében, hogy a Kísérleti lakótelepen 2017-ben elindult és félbehagyott fejújítás ismét lendületet kapjon.

Az alábbiakban módosítás nélkül olvashatják a levelet.

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzat

Perlai Zoltán

frakcióvezető

Demokratikus Koalíció

 

 

tárgy: Egyeztetés kezdeményezése a Kísérleti lakótelep köz- és zöldterületeinek felújításával kapcsolatban

Tisztelt Polgármester úr!

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata az akkor közel 50 éves Kísérleti lakótelep közterületeinek felújítása céljából 2015-ben – egy lakossági igényfelmérést követően[1] - átfogó fejlesztési tervet rendelt meg az Urban Concept Kft.-től. (Elkészült terv: Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület József Attila lakótelep koncepcióterve, továbbiakban: koncepcióterv[2])

 A koncepcióterv a fejlesztés előtt álló közterületek állapotát – többek között - az alábbiak szerint írta le:  

A burkolatok, támfalak lépcsők és egyéb épített elemek állapota nem kielégítő, a lakótelep építésével egyidősek, felújításuk nem történt meg. A járdák és egyéb burkolt felületek anyaghasználata nem egységes. Öntött aszfalt, beton tipegő és térkő felületek váltják egymást. Az elmúlt években helyenként megtörténtek az akadálymentes közlekedés   feltételeinek a megteremtése, azonban ezek a beavatkozások anyaghasználatukban és végső soron megjelenésükben csak tovább rontották az összképet. Két játszótér állapota kismértékben leromlott. Elsősorban a burkolatok megújítása szükséges.

„A környezetrendezési terv a Megbízó Önkormányzattal történt helyszíni bejárás, majd tervegyeztetés során alakult ki. Az Önkormányzat részéről elvárás volt a burkolatok és egyéb épített elemek esetében a magasabb esztétikai megjelenés megteremtése, a gyalogos nyomvonalak felülvizsgálata, az akadálymentesség kialakíthatósága, valamint a lakótelep identitásának és ezzel együtt a parkhasználat fokozása.”

Az Önkormányzat egy 2016. szeptemberi lakossági fórum és egy sikertelen eljárást megismételve, 2017. tavaszán zárta le a felújítást végző kivitelező cég kiválasztását - a Közbeszerzési Törvény (Kbt.) 115. § szerinti hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljárás keretében – és kötött vállalkozási szerződést a Kobold 2003 Kft.-vel (1224 Budapest, Termő u. 93.) 2017. augusztus 31.-i végteljesítési határdátummal közel nettó 43 millió forint értékben.

A beszerzés és a kivitelezés során azonban sajnálatosan számos tervezett feladat és funkcióbővítés elmaradt, melynek okáról a lakótelepen és a közvetlen környezetében lakók nem kaptak tájékoztatást és melyek megvalósítását, illetve a felújítás II. ütemét azóta is várják. Az alábbiakban szeretném bemutatni a félbemaradt, az elmaradt és az I. ütemből kimaradt szükséges felújítások sorát.

 

 

  1. Félbemaradt fejlesztések

 Központi tér

A 2017. évi I. ütem tervezése során kiemelt fontossággal bírt a lakótelep központi területének megújítása, hiszen a toronyházak mellett itt érhetőek el a lakótelep kereskedelmi és egészségügyi szolgáltatásai.

Fontos kiemelni, hogy a közösségi tér alatti teremgarázs a felújítások egyik elemeként szintén megvalósult önkormányzati forrásból.

A koncepcióterv az alábbi felújításokat fogalmazta meg: (kiemelés tőlem)

„Tervünkben a tömbházak és szolgáltató épületek humanizálására törekedtünk. A lakások közelsége miatt kültéri funkciókat, úgy mint közösségi tér padokkal, leülőkkel, nem terveztünk.       A térrész burkolatainak felújítása mellett a homlokzatok által közrefogott épített látképből hiányzó növényzetet pótoltuk. A terület alápincézettsége miatt mobil planténereket, úgynevezett óriás kaspókat helyeztünk el a tér súlyponti helyein. A zöld telepítésével csökkenteni tudjuk a homlokzatok között fellépő hang visszaverődést. A burkolat felújításánál   a pontházak ablak struktúra architektúrájának leképezése fokozza a hely identitását.”

 

A lakótelep központi tere (az orvosi rendelő, szolgáltató ház, közért, toronyház által határolt terület) a felújítást megelőzően, de már a beton játszótér („kövek”) elbontását követően – 2015-ben.

A koncepcióterv szerint megvalósítani tervezett fejlesztés:

koncepcioterv_1.png

Elmaradt fejlesztések:

  • óriás kaspók kihelyezése fával,
  • planténerek kihelyezése,
  • járdaburkolat felújítása a Magasház u. 2. és a Tolcsvai u. 4. társasház előtti szakaszon.

 Az alábbi képek mutatják a mai állapotot:

 

  1. Elmaradt fejlesztés

 Felnőtt játszótér

 A koncepcióterv az alábbi felújításokat fogalmazta meg: (kiemelés tőlem)

 A Megbízó (Önkormányzat) kérésére felnőtt játszóteret tervezünk kialakítani a Vöröskereszt utcai játszótértől északi irányban a jelenlegi zöldfelület helyére. A kihelyezett eszközök gumiburkolaton elhelyezve, védőtávolsággal épülnek ki. Összesen 6 db eszközt tervezünk be, mely széles spektrumát lefedi a kültéren végezhető fitneszmozgásoknak. Külön hangsúlyt fektetünk a saját súly általi edzésének, ezért egy ún. street workout eszközt (H3 Hungary Kft.) helyezünk ki. A terület lekerítésére nincs szükség.”

A tervezett fejlesztés elmaradásának okáról a lakótelep lakói nem kaptak értesítést az Önkormányzattól, ami annak fényében különösen érthetetlen, hogy a felújítás előkészítő időszakában (2016.07.14.) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium meghirdette a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Programot, melynek keretében az Önkormányzat is pályázott és nyerte el részben központi költségvetési forrásból, részben önkormányzati önerőből 10 db felnőtt sportpark (kondipark) kialakításának lehetőségét. (A kondiparkok kialakítása várhatóan 2021 őszén kezdődik meg többek között a Komáromi utcai kiserdőben és a Mező utcai játszótéren.)

A felnőtt játszótér (kondipark) létrehozását lakótelepi lakók is kezdeményezték – sajnos sikertelenül - az idei Részvételi Költségvetés részeként. A 23 millió forint értékben tervezett fejlesztés megvalósítása így továbbra is várat magára.

A kép illusztráció

Lépcsők felújítása

Maga a koncepcióterv és az ennek alapján összeállított Ajánlattételi Felhívás is tartalmazta a lakótelepen elhasználódott és balesetveszélyessé vált lépcsők felújítását, az óvoda bejárata előtt akadálymentesített rámpasor kialakítását. A végleges szerződésbe viszont mindösszesen 102 fm lépcső felújítása került be, ugyanakkor mindez érthetetlenül nem érintette a felújítás határán elhelyezkedő, de a lakótelepen jelentős napi forgalmat biztosító Vöröskereszt 13. (Bölcsőde és Óvoda), valamint a Vöröskereszt u. 9. társasház melletti lépcsők megújítását, csakúgy mint az akadálymentesítést.

 


  1. Fejlesztésre váró területek

 A fentieket összefoglalva szeretném jelezni, hogy a 2015-ben elkészített koncepcióterv számos eddig jelzett és további olyan fejlesztési elemet tartalmaz, amelyek az I. ütem fejlesztési szakaszába nem kerültek be, de ezek megvalósítását – tekintve az azóta megtörtént állagromlásra - a lakosság továbbra is várja.

A tervezett, de az I. ütembe be nem került fejlesztési elemek:

  • a lakótelep központi közösségi terének „zöldesítése”,
  • a lakótelep felső területein az 50 éves járdaburkolat cseréje (József A. u. 26, 28. Dévény u. 5., a Dévény u. 3 – Vöröskereszt u. 9. előtti, a Magasház u. 2. és a Tolcsvai u. 4. toronyház előtti járdaszakaszok)
  • a Magasház u. 1. (Nyugdíjas Ház) előtti park megújítása,
  • a felnőtt játszótér (street workout) megépítése a Vöröskereszt utcai játszótér mellett.

 

Tisztelt Polgármester úr!

A Kísérleti lakótelep köz- és zöldterületeinek 2015-ben tervezett és 2017-ben részlegesen megvalósított megújítása a kezdeti lelkesedés és valóban hasznos és látványos részsikerek után az elmúlt években megrekedt.

A lakótelep lakóinak, illetve a közterületek, parkok használóinak jogos elvárása, hogy a fejlesztés ismét lendületet kapjon, az elmaradt, illetve a szükséges további felújítások pedig rövidtávon realizálódjanak.

Mindezek alapján ezúton szeretnék egy egyeztető megbeszélést kezdeményezni Önnel, illetve a Városfejlesztési és -Üzemeltetési Iroda szakértőivel a lehetséges fejlesztések ütemezéséről, annak érdekében, hogy a balesetveszélyes helyszínek (lépcsők) felújítására még az idei évben, az elmaradt vagy a fejlesztésre váró területek esetében pedig ütemezetten a 2022. évtől folyamatosan biztosítson költségvetési forrást az Önkormányzat.

Budafok-Tétény, 2021. augusztus 10.

Perlai Zoltán

önkormányzati képviselő

Budafok-Háros, Budafok-Felsőváros

 

 

[1] https://22.kerulet.ittlakunk.hu/utcak-terek/150208/varjak-az-otleteket-jozsef-attila-utcai-kiserleti-lakotelep-megujulasahoz

[2] https://docplayer.hu/5474789-Budafok-teteny-budapest-xxii-kerulet-jozsef-attila-lakotelep-koncepcioterve.html

A bejegyzés trackback címe:

https://tetenypromontor.blog.hu/api/trackback/id/tr8116655930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása