Tétény-Promontor

Tétény-Promontor

Fenyegetéssel tarkított testületi ülés

Budafok-Tétény Önkormányzata - 2020. október 15.

2020. október 16. - teteny.promontor
Tegnap megint mozgalmas testületi ülés zajlott a Városházán, ahol Karsay Ferenc hozta a formáját. Volt itt minden: együttműködés, személyeskedés, vádaskodás, fenyegetőzés, és sikerült újra a demokratikus játékszabályokat felrúgni. 

Az ülés kezdetén júdás Jurás László és a tervezők bemutatták a Kolonics György Általános Iskola és a Budai Nagy Antal Gimnázium udvarára építendő új kosárlabdacsarnok koncepcióterveit. A bemutatóból kiderült, hogy hatalmas területtel fog csökkenni az iskolaudvar területe. Jelentős probléma, hogy a csarnokhoz jogszabály szerint előírt parkolókat vagy szabályosan a telken belül helyezik el, tovább csökkentve az iskolaudvart, vagy a környező közterületeken. Kiderült az is, hogy még nem lehet tudni, hogy a leendő csarnok üzemeltetési költségei mennyiben fogják az önkormányzatot terhelni.
A testület egyhangúan elfogadta a kerület új lakáskoncepcióját. Ebben helyet kapott a Momentum Mozgalom több javaslata, amelyek a bérlakások piaci hasznosítása helyett a szociális jelleget helyezték előtérbe. Részletesen itt olvashatnak erről:
A testület egyhangúan szavazta meg a részvételi költségvetés jövő évi folytatását is. Ebben az esetben viszont Karsay Ferenc nem fogadta el az ellenzék jobbító szándékú javaslatait. Javasoltuk, hogy a városrészek mellett legyen egy külön kategória a teljes kerületet érintő ötleteknek is. A Fidesz is elismerte, hogy a 2020. évi pályázat során probléma volt, hogy nem tudták kezelni az ilyen projektötleteket, hiszen mindenki csak arra a városrészre tudott javaslatot benyújtani, ahol lakik. Másik probléma volt az idei pályázatban, hogy bár a Baross Gábor-telep önálló városrésze a kerületnek, mégsem kapott önálló keretösszeget. Ezért javasolta dr. Staudt Máté, Baross képviselője, hogy ez a városrész is kapjon egy 50 millió forintos keretösszeget, de ezt sem támogatta a Fidesz.
Súlyos probléma, hogy a részvételi költségvetés megvalósítására, PR-, marketing-, projektmenedzsment-költségekre 45 millió forintot szavazott meg a Fidesz. A kerület alapköltségvetésében már eddig is 135 millió forint van ilyen jellegű kiadásokra, ezért az ellenzék nem támogatta, hogy további 45 millió forint kerüljön átcsoportosításra. Más kerületekben, illetve a fővárosban is van részvételi költségvetés, de sehol nem kapcsolódik hozzá "alkotmányos költség". Úgy látszik Budafok-Tétényben még a válság kellős közepén is fontos a fideszes cégek kitömése.
A testület egyhangúlag megszavazta Iványi Viktóriát a Budafok-Tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ vezetőjévé. Ennek kapcsán szóba került, hogy a képviselők újabb levelet kaptak, ami szerint még jelenleg is súlyos problémák vannak az intézményben. Lesz dolga bőven az új vezetőnek, hogy rendbe tegye az intézmény működését. Sok sikert kívánunk a munkájához, amihez minden támogatást meg fogunk adni.
Az önkormányzat gazdasági társasága, a Budafok-Tétényért Városfejlesztő Kft.-ről szóló napirend kapcsán Zugmann Péter fideszes képviselő bejelentette személyes érintettségét. Azt kértem, hogy tájékoztassa a testületet az érintettsége mibenlétéről, de ezt a kérésemet a Fidesz és társai leszavazták. Zugmann Péter tehát titkolhatja, hogy milyen kapcsolatban áll az önkormányzat cégével. Érdekes felfogása ez az átláthatóságnak. Mint az önkormányzat átláthatóságért felelős tanácsnoka, nem fogom annyiban hagyni az ügyet.
Szeptemberben már döntött a testület egy CT-berendezés beszerzéséről. Akkor Karsay Ferenc az elnyert 120 millió Ft pályázati forrás mellé még 20 millió Ft megszavazását kérte a testülettől, a telepítés többletköltségei miatt. Akkor sok kérdést tettem fel a CT telepítésének problémáiról, az üzemeltetés finanszírozásáról, amire Karsay Ferenc megnyugtatta a testületet. Egy hónap telt el, és tegnap már előttünk volt az újabb javaslat további 28 millió Ft szükségességéről. Ráadásul beigazolódott a félelmünk, az SZTK épülete alkalmatlan arra, hogy befogadja a készüléket, ezért Nagytétényben tervezik elhelyezni. A kérdésemre, hogy hogy lehetett ennyire alultervezni a költségeket, az volt a válasz, hogy ez csak egy becslés volt. 40%-os becslési hiba - erre mondja az angol, hogy "no comment".
0_121538891_341267616963345_1833910790388154752_n.jpg
Az ülés utolsó napirendje volt a Momentum megüresedett bizottsági helyének feltöltése. Először a szeptemberi testületi ülésen utasította el a Fidesz, hogy a Momentum feltöltse a bizottsági helyet. Már akkor sejtettük: a céljuk az, hogy elvegyék az ellenzéktől ezt a helyet, és fideszest ültessenek be helyette. Ez be is következett tegnap, a Fidesz nem okozott meglepetést. Nem volt képes felülemelkedni az arrogáns hatalmi érdekein. Erről részletesen itt olvashatnak:
A vita hevében Kóber György Fidesz-bérencnek nevezte Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármestert, aki bár az ellenzéki összefogás jelöltjeként indult a választásokon, az alpolgármesteri pozícióért cserébe kritikátlanul kiszolgálja a fideszes városvezetést. Ez alapján a jelző jogos. Dankóné - pedagógus végzettségű alpolgármester - „pofán foglak b*szni, hülyegyerek!” mondattal reagált. Az ülés után folytatódott a vita köztük, amely után a Fidesz bocsánatkérésre szólította fel Kóber Györgyöt, amit ő meg is tett. Ugyanakkor meglepő, hogy a Fidesz nem talál kifogásolni valót Dankóné viselkedésében. De hát értjük, hű Fidesz-bérenc, védeni kell mindenáron!
Így telt az újabb testületi ülés. A szeretet jegyében együttműködést hirdető polgármester néha közben sértegette az ellenzéket, elvette egy bizottsági helyét, alpolgármestere pedig fizikai bántalmazással fenyegette egy képviselőjét. Ez Budafok-Tétény önkormányzati vezetésének színvonala 2020. októberében.
Kerekes Gábor
önkormányzati képviselő, frakcióvezető
Momentum Mozgalom

A bejegyzés trackback címe:

https://tetenypromontor.blog.hu/api/trackback/id/tr9916241550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása