Tétény-Promontor

Tétény-Promontor

Hamis dokomentummal akarja igazolni magát Budafok-Tétény Önkormányzata?

Valami bűzlik az üggyel kapcsolatban...

2020. május 21. - teteny.promontor

csaladsegito.png

Habár a COVID-19 miatt jelenleg sem a bizottságok, sem a képviselő-testület nem tart rendes ülést, a képviselőknek, ha döntési nem is, de véleményalkotási joguk most is van a különböző napirendekkel kapcsolatban. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ezeket Karsay Ferenc polgármester úrnak figyelembe kell vennie - hiszen a járványhelyzet miatt most egyedüli úr a kerületben -, de mi, a kerületi többséget képviselők mégis aktívan részt veszünk a döntések előkészítésében, hiszen a képviselői munka, a vírus idején sem állhat meg. Budafok-Tétény Önkormányzatának Szociális, Egészségügyi, Esélyegyenlőségi és Sportbizottságának (SZEB) alelnökeként, a májusi bizottsági anyagokhoz is háttér dokumentumokat kértem be az Önkormányzattól, de a megkapott iratok előtt már nem először állok döbbenten.

A SZEB elé került egyik előterjesztés a Budafok-Tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ 2019. évi tevékenységéről szóló beszámolója volt, amit természetesen nagy érdeklődéssel fogadtam, hiszen eléggé hangos volt a kerületi közélet az elmúlt hónapokban, a Központ korábbi vezetőjének, Daróczi Csillának botrányai miatt.

A botránnyal kapcsolatban nem térnék ki most a részletekre, de a beszámoló gyakorlatilag egy diadalmenetet ír le. A bizottság tagjait arra kértem, hogy a napirendnél tartózkodjunk, hiszen a Család- és Gyermekjóléti Központtal kapcsolatban kialakult aggályok tisztázása érdekében, az Önkormányzat még februárban vizsgálóbizottságot állított fel - melynek eredményét még nem ismerjük -, így nem tartottam volna szerencsésnek, hogy a vizsgálat lezárása előtt hozzon a szakbizottság döntést. Az elmúlt hónapok előzményei után nem ért meglepetésként, hogy a bizottság fideszes és a mindenben őket támogató szatellit tagok nem támogatták javaslatomat, habár közülük ketten először egyetértettek javaslatommal, de pár órával később jelezték, hogy megmásították az álláspontjukat, és a beszámoló elfogadását mégis inkább támogatnák…

A tartózkodás kérése mellett, azonban kérdést is tettem fel a beszámolóhoz: történt-e kormányhivatali ellenőrzés a Budafok-Tétényi Család- és Gyermekjóléti Központban (a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények és hálózatok hatósági nyilvántartásáról és ellenőrzéséről szóló 369/2013. (X.24.) Kormányrendelet alapján)? Amennyiben a vizsgálatra sor került kértem annak megküldését a bizottság tagjai részére.

Meglepő gyorsasággal, már másnap egy, a kormányhivatali ellenőrzést "bemutató" dokumentumot küldött ki minden képviselő részére az Önkormányzat, bár szerintem jobb lett volna, ha ezt inkább nem tették volna. Amint megláttam a „vizsgálati jelentést”, nem akartam hinni a szememnek.

Értetlenségem okaként bemutatnék néhány részletet a dokumentumból:

 

csaladsegito.png

csaladsegito_6.pngcsaladsegito_1.png

 

csaladsegito_5.pngcsaladsegito_3.png

Az még hagyján, hogy komplett oldalak nincsenek kitöltve,

de ami ennél még súlyosabb, hogy az 56 oldalas dokumentum:

 

1. sehol nincs se lepecsételve, se aláírva egyik fél részéről sem,

2. nincs meghatározva, hogy mi az "ellenőrzés időtartama" és mi a "vizsgált időszak" (csak a belső részek áttekintése után derül(het) ki, hogy az ellenőrzés 2016-2017. évre koncentrálódik, egy helyen van visszautalás 2015-re.),

3. teljes mértékben hiányzik az összegzés,

4. hiányoznak az ellenőrzési tapasztalatok alapján konkréten meghatározott feladatok, a kapcsolódó határidők, a visszacsatolási kötelezettségekkel összefüggő előírások,

5. a dokumentum végén pedig érthetetlen módon Budafok-Tétény helyett Pesterzsébet városrész szerepel.

Jogosan vetődhet fel néhány kérdés:

  • Ki a felelős ennek a biankó dokumentumnak a feltöltéséért?
  • Egyáltalán, honnan került az Önkormányzat birtokába, ki, mikor, és hogyan adta azt át nekik? 
  • Miért nem került iktatásra, aláírásra, hiszen mindezek nélkül ez nem több egy fecninél.
  • Hol van a kirendelt kormányhivatali ellenőr megbízólevelének másolata?
  • A kérdések sora hosszan folytatható lenne. Van ezekre ésszerű magyarázat?

Remélhetően igen és csupán arról lehet szó, hogy valaki(k) vicces kedvükben voltak...

 

Ha viszont nincs, akkor élhetek a gyanúperrel, hogy

  • vagy nem is volt ellenőrzés, és ezt az anyagot utólag kreálták,
  • esetleg félbe maradhatott az anyag kozmetikázási folyamata,
  • vagy Pesterzsébetről szerezte valaki az eredeti anyagot,
  • vagy ami a legrémisztőbb, hogy lehet, hogy volt ellenőrzés, csak annak tartalmát nem akarják megosztani a képviselőkkel.

 

Csak példaképpen, az interneten bárki számára megtalálható más, kormányhivatal által készített ellenőrző dokumentum, amely még csak köszönő viszonyban sincs a részemre megküldött anyaghoz.

Értem én, hogy lehetnek olyan képviselők, akik szerint nem feltétlenül szükséges minden háttérdokumentum ismeretében meghozni - közpénzeket használó intézmények működésével kapcsolatos - döntéseket, de azt hinni, hogy ezzel ki lehet szúrni a szememet, ordas nagy tévedés volt.

Az ügy tisztázása érdekében haladéktalanul megkeresem a kerület jegyzőjét, és a kormányhivatal részéről a „vizsgálati dokumentáción” feltüntetett ügyintézőt, és be fogom kérni az eredeti hivatalos dokumentumot!

További megválaszolandó kérdés, hogy az előterjesztés készítője Karsay Ferenc, Budafok-Tétény Fidesz-KDNP-s polgármestere, vagy a kerület szociális ügyekért felelős alpolgármestere Szepesfalvy Anna vagy a szakbizottság elnöke Daróczi Károly ismeri-e a „vizsgálati dokumentum” létrejöttének körülményeit? Az ő véleményükre is határozottan kíváncsi vagyok! 

Egy dolog azonban biztos. Ez a dokumentum nem bizonyít mást, csak azt, hogy valami továbbra sincs rendben a Budafok-Tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ körül...

Kóber György
Önkormányzati képviselő - Budafok-Tétény 10. választókerület
Alelnök - Budafok-Tétény Szociális, Egészségügyi, Esélyegyenlőségi és Sportbizottság

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tetenypromontor.blog.hu/api/trackback/id/tr2415711184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabó Annamaria 2020.05.22. 19:53:31

Ez több, mint megdöbbentő! Hogy ilyen pongyola, használhatatlan anyagot kaptál, annak több oka is lehet:
1) Daróczi Csilla kirugasaval (melyet egyesek személyes sértésnek vettek) eltűntek az adatok is
2) Még sosem készítettek ilyen beszámolót, ezért puskaztak a pesterzsébeti anyagból, ebből következik, hogy az adatok sem a keruletunkre vonatkoznak
3) Elodeitek úgy gondolják, hogy az új testületnek semmi köze a korábbi gazdálkodáshoz, ezért tudatosan neglialtak az anyag elkészítését!
Felmerül bennem, hogy milyen lehet a többi elszámolás, ha ez ennyire gyanús?!
Ezt ennyiben hagyni tilos!
süti beállítások módosítása