Tétény-Promontor

Tétény-Promontor

Képviselő-testületi ülés, amelyen több ellenzéki javaslat célba ért

2020. szeptember 10-i testületi ülés beszámolója

2020. szeptember 14. - teteny.promontor

2020. szeptember 10-én tartotta legutóbbi ülését Budafok-Tétény képviselő-testülete. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb eseményeket azoknak, akik a valóságra kíváncsiak.

Először lássuk az ellenzék javaslatait, amelyeket a fideszes többség is megszavazott

A képviselő-testület egyhangúan elfogadta Kerekes Gábor (Momentum) bizottsági elnök beszámolóját a Család- és Gyermekjóléti Központ működésével kapcsolatban a sajtóban megjelent visszaélésgyanús esetek kivizsgálása érdekében létrehozott ideiglenes bizottság munkájáról. A beszámoló melléklete a Kerekes Gábor által összeállított 77 oldalas jelentés, amelynek előkészítésében Perlai Zoltán (DK) bizottsági tag segített. Sajnos a másik három bizottsági tag Daróczi Károly, Krieger Krisztina és Vizi Sándor nem tett hozzá érdemben a munkához. A jelentésben feltárt számos szabálytalanság, törvénytelenség gyanúja alapján a bizottság már feljelentést tett a rendőrségen. A mostani határozattal a testület további 12 belső, illetve külső szervnél lefolytatandó vizsgálatot kezdeményezett. Sajnos a Fidesz továbbra is igyekszik a szőnyeg alá söpörni az ügyet, ezért nem engedik a teljes jelentés személyes adatok kitakarásával történő nyilvánosságra hozását. De az ellenzék azon lesz, hogy valóban megszűnjön a törvénytelen, szabálytalan működés ebben a fontos szociális intézményben. Ennek érdekében a további vizsgálatokhoz előírtuk, hogy a hivatal köteles bevonni külső szakértőket.

Az ellenzéki javaslatok közé soroljuk azt, hogy a Fővárosi Önkormányzat által a budapesti egészségügy fejlesztésére kialkudott 50 milliárd forintból kerületünk szakrendelője a következő egy évben 350 millió forint értékben szerezhet be diagnosztikai, terápiás és számítástechnikai eszközöket, bútorokat. Így kerül a szakrendelőbe például új EKG-készülék, cisztoszkóp, 4 db ultrahangkészülék, fogászati panorámaröntgen, új röntgenkészülék, 3 db elektroterápiás készülék és defibrillátor is. A legnagyobb tétel egy CT-berendezés megvásárlása lesz, amely konkrét ígérete volt Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti kampányának. Egy ilyen berendezés nagyon speciális szakértelmet igényel a kezelőszemélyzettől, az orvosoktól, és a vizsgálatok elvégzésének magas költségei vannak. Az előterjesztés nem tartalmazott információt arra nézve, hogy a szakrendelő hogyan készül biztosítani a működtetés feltételeit, illetve hogyan állnak az egyeztetések a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel a vizsgálatok finanszírozásáról. Kerekes Gábor erre irányuló kérdéseire a szakrendelő igazgatójától megnyugtató válaszokat kaptunk.

Tóth Endre (Momentum) javaslatára és az Oktatási, Kulturális és Testvérvárosi Bizottság egyhangú támogatásával havi 7 ezer forintról 14 ezer forintra emeltük a kerületben lakó, szociálisan rászoruló felsőoktatási hallgatók Bursa Hungarica ösztöndíj önkormányzat által adott részét. Jó tanulást kívánunk!

Egyetértettünk azzal a pályázati kiírással, amelynek keretében a kerületben adomány- vagy ételosztással foglalkozó civil és egyházi szervezetek munkájához adható támogatás. Az ellenzék hónapok óta javasolta, hogy az önkormányzat támogassa a kerületben adományosztással, ételosztással foglalkozó Re-Formáló Egyesületet. Folyamatosan azt a választ kaptuk, hogy nem lehetséges olyan területen támogatni civil és egyházi szervezetek munkáját, amit az önkormányzat intézményei is ellátnak. Most kiderült, hogy mégis lehet. Örülünk a felismerésnek! Sajnos a teljes támogatási összeg nem túl magas (1.034.000 Ft), de örülünk annak, hogy végre elindult ebbe az irányba a kerület vezetése. A DK javaslatára a pályázat beadási határidejét meghosszabbította a testület.

Perlai Zoltán tavaszi javaslata alapján most megszavazta a testület, hogy a civil szervezetek számára kiírandó közművelődési pályázat összegét 2 millió forinttal emelje meg, így a következő pályázati kiírás már 10 millió forintról fog szólni. 

A testület elfogadta dr. Staudt Máté (Jobbik) javaslatát, hogy a korábbi “Budafok-Belváros megújul” pályázatot új, “Budafok-Tétény utcaképe megújul” néven hirdessük meg. Ezzel azt kívántuk hangsúlyozni, hogy nem csak Budafok-Belváros épülethomlokzatai és kapui felújítása érdemelnek önkormányzati támogatást, hanem az egész kerületben vannak városképi szempontból kiemelkedő épületek, kapuk. A pályázat keretében ez utóbbi cél is támogatható.

Kerekes Gábor kérte a polgármestert, hogy számoljon be azoknak az óvoda- és bölcsődefelújításoknak a helyzetéről, amelyek idei megvalósítására a júliusi testületi ülésen tett ígéretet. Az előzmény az, hogy a járvány miatt a polgármester márciusban elvonta a forrást 28, idei évre tervezett óvoda- illetve bölcsődefelújítástól. Az ellenzék a júliusi testületi ülésen kérte, hogy a felújítások mégis történjenek meg idén. Akkor azt a választ kaptuk, hogy 9 esetben az elvesztegetett hónapok miatt már nincs elég idő megvalósítani, de a többire ígéretet tett a polgármester. A válasz alapján azt látjuk, hogy több fejlesztés már megvalósult, mások esetében pedig jelentős lépések történtek. Aki kíváncsi a részletes listára, az itt tekintheti meg: https://kr.budafokteteny.hu/dokumentumok.php?filehash=d75c0ce72cf858ef7d4a5526d76e168a.xlsx&ftype=np_dok_plusz

További fontosabb döntések, amelyeket az ellenzék támogatott

Támogattuk a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ és a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központ műszaki, technikai fejlesztésére elnyert pályázati forráshoz az önrész biztosítását. Így összesen 5.000.000 Ft értékben fejleszthetnek az intézmények.

Egy állami pályázat keretében a kerületben 10 helyen sportpark és egy futókör fog épülni, amelyek a felnőttek mozgását, sportolását fogják elősegíteni. A helyszínek innen ismerhetők meg:

https://kr.budafokteteny.hu/dokumentumok.php?filehash=ae484efe664b6f37861828d5f48caced.pdf&ftype=np_dok_plusz

Megszavaztuk a fiatal sportolók felkészülését és versenyeztetését támogató „Vitéz Pokorny Endre sportösztöndíj” idei kedvezményezettjeit. Gratulálunk Kovács Boglárkának, Gál Andrásnak és Őry Zsombor Erősnek!

Végezetül jöjjenek azok az események, amelyek akár egy bohózatba is beillenének   sajnálatos, hogy mindezt felelős vezetők művelik, valamennyiünk kárára

Kiderült, hogy a polgármesteri hivatal folyosóinak padlóburkolat-cseréje befejeződött, és a tervezett 46,6 millió forint helyett “csak” 23 millió forintba került a 300 m2-nyi padló felújítása. Tulajdonképpen örülnünk kellene annak, hogy a tervezett 155 ezer forintos m2-ár helyett már 76 ezer forintból elkészült egy m2. Valahogy mégsem teljes az öröm, mert így is nagyon drága volt ez a beruházás, még akkor is, ha műemléki követelményeknek kellett megfelelni.

Napirendre került egy újabb kormányzati megvonás. A parlament eltörölte ugyanis az önkormányzatok által beszedett köztéri reklámfelületek utáni adóztatási lehetőséget. Ez újabb 70 millió forint éves adóbevétel-kiesést jelent az önkormányzat kasszájából, a korábban már elvont gépjárműadó 190 millió forintja után. Ez nem csak azért felháborító, mert újabb megszorítást jelent az önkormányzatoknak, hanem azért is, mert egyértelműen azért törölték el, hogy ezzel a Fidesz-oligarchák vállalkozásait segítsék, akiknek a tulajdonában vannak az óriásplakátok. Ezt az adófajtát 2018-ban vezette be a kormány, amikor még Simicska Lajos kezében voltak a plakáthelyek, hogy ezzel büntessék a miniszterelnökkel összetűzésbe kerülő korábbi jó barát oligarchát. A gazdaságra nézve nagyon káros, ha az adókkal kapcsolatos döntések személyekre szabva születnek.

A fent már bemutatott szakrendelő-fejlesztési napirend tárgyalása során kiderült, hogy Karsay Ferenc polgármester előterjesztőként nincs tisztában a támogatás részleteivel. Polgármester úr azt hitte, hogy ebből a 350 millió forintos támogatásból lehet majd költeni a CT-berendezés működtetésre is, illetve nem volt tisztában azzal, hogy a CT mellett mi mindent tervez venni az összegből a szakrendelő. Ezért Kerekes Gábor közszolgálati jeleggel felolvasta a polgármesternek az előterjesztés fontosabb elemeit, hogy tisztában legyen azzal, miről szavaz. 

A fentebb bemutatott Család- és Gyermekjóléti Központ vizsgálati beszámoló szavazása során szintén történt egy megmosolyogtató esemény. A Fidesz három képviselője elsőre nemmel szavazott a beszámolóra, miközben a másik három megszavazta. Hirtelen komoly zavar támadt a fideszes képviselők között. A megoldás az lett, hogy a három nemmel szavazó képviselő nyilatkozott, hogy igennel akartak szavazni, csak véletlenül a nemet nyomták meg. Véletlenül, mindhárman. (Egyébiránt ők hárman éppen egymás mellett ülnek a testületi üléseken.) Valószínű, hogy az előzetes megbeszélések során volt egy olyan döntés, hogy "a szőnyeg alá söprés" keretében nem szavazzák meg a beszámolót, később pedig a megváltoztatott döntésről elfelejtették tájékoztatni a három “hibázó” képviselőt.

Az egyik előterjesztés szerint a civil szervezetek a járvány miatt nem tudták megvalósítani minden tervezett rendezvényüket, amelyekre korábban támogatást nyertek el az önkormányzattól. Közülük volt olyan, amelyik visszaadta a támogatást, illetve olyan amelyik más rendezvényekre vagy számítógépek beszerzésére kívánta felhasználni az összeget. Az egyik szervezet az indítvány szerint a megmaradt 270.805 Ft támogatást “borrendi szigilium” beszerzésére kívánja fordítani. Őszintén megmondva, nem tudtuk, mi az a borrendi szigilium, ezért Kerekes Gábor megkérte a polgármestert, hogy előterjesztőként tájékoztassa a képviselőket, mit is kíván venni a civil szervezet 270 ezer forint közpénzből. Meglepő módon polgármester úr sem tudta, sőt a teremben senki nem tudta, hogy mi is az, aminek a támogatására kérik a testületet. Polgármester úr telefonos segítséget kért, és megtudhattuk, hogy a szigilium az a pecsét, amelyet a borrendi lovagok rendezvények alkalmával viselnek a nyakukban. Ezek után felmerült a kérdés, most, hogy már tudjuk, mire is kívánja fordítani a 270 ezer forintot a szervezet, polgármester úr támogatandónak tartja-e ezt a célt. A válasz szerint biztos, hogy nagy szükség van a szigiliumokra, és ő polgármesterként támogatja a civil szervezetek minden kérését, legyen az bármi. Ez alapján bátorítjuk a kerületi iskolák, óvodák, bölcsődék szülői közösségeit, hogy inkább alakítsanak civil szervezeteket, és az önkormányzattól kérjenek támogatást zsebkendőre, szalvétára, WC-papírra, rajzlapra, gyümölcsre, mintsem maguk fizessék ezeket az önkormányzat helyett.

0_kf_telefonozik.jpg

Ennek a napirendnek volt még egy érdekes jelenete. A szavazás előtt a fideszes képviselők egymás után jelezték az érintettségüket a különböző civil szervezetekben betöltött pozícióik vagy tagságuk okán. Többségük több ciklus képviselői tapasztalatával sem volt biztos benne, hogy a törvény által előírt érintettség esetét lefedi-e a tagságuk, pozíciójuk inkább a biztonság kedvéért nem szavaztak az adott civil szervezetet érintő döntésekről. Egy hang meg is jegyezte: “lehet, hogy nem is olyan függetlenek ezek a civil szervezetek?”

A Momentum külső bizottsági tagja nem tudja a továbbiakban ellátni a bizottsági tagsággal járó feladatokat, ezért a párt új tagot jelölt a Gazdasági, Vállalkozás- és Turizmusfejlesztési Bizottságba. Korábban íratlan szabály volt, hogy a pártok nem szólnak bele abba, hogy a választási eredmények alapján nekik járó bizottsági, felügyelő bizottsági helyekre kiket jelölnek. Ezt most a Fidesz és csatlósai felrúgták, és indoklás nélkül levették a napirendről a javaslatot. Informálisan mindezt azzal indokolták, hogy a jelölt nem nekik tetsző módon fejti ki a véleményét a legnagyobb közösségi oldalon. Mondják ezt azok, akik rendszeresen személyeskedve, a tényeket elferdítve írnak erre a felületre. Úgy látszik, a Fidesz már a demokrácia legalapvetőbb szabályait sem tiszteli.

A Fidesz fél nappal az ülés előtt előterjesztett egy sürgősségi indítványt, miszerint a testület ragaszkodik a 2020 tavaszán elmaradt lomtalanítás teljes értékű pótlásáról, és felkéri a főpolgármestert és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t ennek megszervezésére. Természetesen mindenki örülne annak, ha semmissé tudnánk tenni a tavaszi járványhelyzet következményeit, beleértve az elmaradt tanítást, az elmaradt rendezvényeket, az elmaradt óvoda- és bölcsődefelújításokat és az elmaradt lomtalanítást is. De be kell látnunk, hogy nem lehet mindent bepótolni. Az FKF Zrt. nem jókedvében nem végzi el teljeskörűen az elmaradt lomtalanításokat, hanem azért, mert fizikai képtelenség egy éves munkát fél év alatt elvégezni. Ezt be kellene látnia kerületünk vezetésének is, és megvalósítható megoldást keresni az FKF-fel közösen, ahelyett, hogy fizikailag lehetetlen dolgokat követel. A kerületi szülők is megértették, hogy az önkormányzat nem képes minden betervezett óvoda- és bölcsődefelújítást elvégezni a járvány miatt. Csak egy kis empátiára és együttműködésre lenne szükség a lomtalanítás kérdésében is, és akkor közösen meg lehetne találni a lehetséges legjobb megoldást. Ehelyett Karsay Ferenc a pártpolitikai célzatú feszültségkeltést választotta.

A végére maradt a Jurás László személyes érintettség bejelentésének elmulasztásával kapcsolatos szankció kérdése. A 2020. július 9-i ülésen tárgyalta és szavazott a testület arról, hogy a Budafok-Tétény Városfejlesztő Kft. új telephelyet létesítsen a Budafok-Tétény Általános Ipartestület, Vállalkozók Szövetsége tulajdonában lévő Mária Terézia utca 60. szám alatt ingatlanban. Ehhez természetesen ingatlanbérleti szerződést kell kötnie a Városfejlesztő Kft.-nek az Ipartestülettel. A szavazás előtt Jurás László nem jelezte érintettségét, és részt vett a szavazáson. Tette ezt annak ellenére, hogy ő az Ipartestület elnöke, ő tárgyalt az Ipartestület nevében a bérleti szerződésről, tehát az ellenoldalú felet (is!) képviselte az ügyletben. A törvény úgy rendelkezik, hogy ha egy képviselő elmulasztja jelezni az érintettségét egy szavazás előtt, akkor ezt a képviselő-testületnek szankcionálnia kell. A szankció a testület SZMSZ-e szerint fél havi tiszteletdíj megvonása. A szeptemberi ülésen Jurás László fenntartotta azt az álláspontját, hogy az Ipartestület elnökeként nem volt érintett a bérleti szerződésről szóló döntésben. Jurás Lászlót “értjük”, hiszen a választások óta tudjuk, hogy neki csak a pénz számít a képviselői munkában. De azt már nem értjük, hogy a fideszes többség őt támogatva nem szavazta meg a szankciót. Ugye emlékszünk, egy órával korábban magukra nézve bejelentették az érintettségüket a civil szervezetekről szóló szavazás során. Ez aztán a következetesség!

A fentiek alapján tökéletesen érthető, hogy miért nem szeretné Karsay Ferenc megvalósítani azt, hogy a testületi üléseket élő videóadásban követhessék a kerület polgárai az interneten. Attól tartunk, hogy a kerület egyik fele röhögne, míg a másik fele sírna, látva ezt a produkciót a Fidesztől.

Kerekes Gábor, Momentum Mozgalom frakcióvezető

Perlai Zoltán, Demokratikus Koalíció frakcióvezető

A bejegyzés trackback címe:

https://tetenypromontor.blog.hu/api/trackback/id/tr2416200884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása