Tétény-Promontor

Tétény-Promontor

Óvoda- és bölcsődefelújítások halasztódnak a “visító szülők" miatt

A július 9-i testületi ülésen történtek - Budafok-Tétény

2020. július 27. - teteny.promontor

A veszélyhelyzet elmúltával a polgármester rendkívüli testületi ülést hívott össze július 9-re. Az ülés egyik legfontosabb témája a 2019-es pénzügyi év zárása és 29 millió forint maradvány felhasználása volt. Ezt az összeget a polgármester nemes egyszerűséggel tartalékba szándékozott helyezni. Érthető, hiszen a tartalékban lévő pénzekről később ő egyedül dönthet, és a képviselő-testület utólag csak jóváhagyhatja a döntését.

Mi viszont azt kértük, hogy ezt a forrást tervezzük be azokra a feladatokra, amelyeket februártól kezdve javasoltunk, és polgármester úr többször kinyilatkoztatta, hogy egyetért velük, és ő maga fogja előterjeszteni. Ezek között volt például a kerületi civil szervezeteknek nyújtott támogatások növelése, a Duna-part hasznosításának közösségi tervezése és a járvány miatt munkájukat elvesztő kerületi lakosok támogatása, ami sok kerületben már megvalósult.

Korábbi ígérete ellenére a polgármester nem terjesztette elő ezeket a tételeket, pedig a 29 millió forint maradvány erre lehetőséget adott volna. Majd miután az ellenzéki képviselők 7 fős csoportja nevében előterjesztettük, jöttek a kifogások.

Az első kifogás az volt, hogy mi nem jól terjesztettük elő. Ez azért megmosolyogtató, mert sokáig vártunk arra, amit a polgármester megígért: ő maga elkészítteti az előterjesztéseket, és be is nyújtja. Ez nem történt meg. Második kifogás volt, hogy nem is szükséges a költségvetésbe bevenni ezeket a feladatokat, ő ígéretet tesz, hogy megcsinálja őket, legyen ennyi elég. Ebben az ügyben olyan sok fogadkozást kaptunk már, hogy ígéretek helyett bizonyosságot szerettünk volna inkább, a költségvetésbe foglalva.

A másik kritikus pont volt az idei évre tervezett óvoda- és bölcsődefelújítások. Márciusban, sok egyéb tétel mellett, a polgármester a járványügyi költségekre hivatkozva céltartalékba helyezte az idei évre betervezett óvoda- és bölcsődefelújítási költségek forrását. Mi már akkor kértük, hogy ezeket ne zárolja, a felújítások történjenek meg az eredeti terv szerint. Azt az ígéretet kaptuk, hogy májusban felülvizsgálja ezeket a tételeket. Nem tette.

Ezért az ülésen ezt a témát is felhoztuk. Kérésünkre a hivatal számba vette a 28 felújítási feladatot, és kiderült, hogy csupán kettő esetben történt meg a felújítás, vagy az előkészítése, mert azoknál hatóság kötelezte az önkormányzatot a felújításra. A többi 26 esetben forrás hiányában el sem kezdték vagy leállították az előkészítést. A hivatal arról tájékoztatta a testületet, hogy a forrás biztosítása esetén további 17 felújítási feladatot el tudnak végezni még idén. A nagyobb horderejű feladatoknál, kilenc esetben viszont már olyan csúszásba került az előkészítés, hogy nem lehet idén elvégezni. 

A polgármester késlekedése miatt például ezek a feladatok nem tudnak idén megvalósulni:

  • Mocorgó Tagbölcsőde fűtésrendszerének korszerűsítése,
  • Zöldecske Tagóvoda tetőszerkezet-felújítása, hőszigetelése,
  • Zöldecske Tagóvoda szennyvízelvezető cső teljes cseréje,
  • Maci Tagóvoda tetőfelújítása az M2 épületben,
  • Leányka Tagóvoda dajkaöltöző és -zuhanyzó felújítása, 
  • Huncutka Tagóvoda épületsüllyedésének megállítása.

Ráadásul Karsay Ferenc polgármester a szülőket hibáztatta azért, hogy két hétnél hosszabb felújításokat nem lehet betervezni, mert szerinte a szülők nem vállalják a hosszabb felújítással járó kellemetlenségeket. Szó szerint idézve, Karsay Ferenc érvelése: “Leginkább a szülők, akiknek máshová kell hordani a gyerekeket, akik akkor is visítottak, amikor nem a megszokott óvónénijük volt”. Aki nem hiszi, elolvashatja az ülés jegyzőkönyvének 17. oldalán.

Így örülnünk kell annak, hogy a 17 kisebb felújítási feladatra sikerült kikényszeríteni a polgármester ígéretét, hogy biztosítja rájuk a forrást, és elvégzik az idei évben. Bízunk benne, hogy ezek valóban megvalósulnak.

A fenti felvetéseinket a polgármester így kommentálta az ülésen: “szeretném jelezni, hogy egy olyan közepesnél valamivel gyengébb ellenzéki szintet hoz a mi szeretett ellenzékünk”. Ez az együttműködés stílusa Karsay Ferenc módra.

Kerekes Gábor

frakcióvezető

Momentum Mozgalom

A bejegyzés trackback címe:

https://tetenypromontor.blog.hu/api/trackback/id/tr9616079922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása