Tétény-Promontor

Tétény-Promontor

Politikai bodicsek, avagy egy jeges budafoki vita

2020. június 06. - teteny.promontor

A 2020. június 3.-án megjelent Városházi Híradóban (VH) Karsay Ferenc polgármester úr „Védjük meg a DunaFokot!” címmel jelentette meg nagy terjedelemben álláspontját. A cikk témája a DunaFok Szabadidőpark területén létesítendő mobil jégsátor ügye, melynek felépítése ellen a kerületi Momentum Mozgalom képviselői egy közösségi médiában megjelent videóban tiltakoztak.

Ahogy Polgármester úr kezdte állásfoglalását, úgy teszem én is: „Nem terveztem álláspontot megfogalmazni az ügyben.”

Amiért ezt a bejegyzést most mégis megteszem, annak oka, hogy a VH cikkben komoly csúsztatás szerepel Karsay Ferenc részéről. Előre szeretném bocsátani, hogy a sportfejlesztéssel egyetértek, azt több alkalommal is támogattam az elmúlt öt évben, annak ellenére, hogy a projekt előkészítésének módját illetően a mai napig vitáim vannak a város vezetőjével.

De nézzük a csúsztatást:

A fejlesztési terület nem része a DunaFoknak. A DunaFok nagyobb részben a védelem alatt álló Duna-part, kisebb részben a feltöltött területen kiépített új park. – írja a polgármester.

A valóság ezzel szemben az, hogy a jégcsarnok pont a Szabadidőpark kellős közepére lett tervezve. Nem most, hanem évekkel ezelőtt.

A 2014 nyarán elfogadott „Duna menti területek összehangolt fejlesztése tematikus fejlesztési program (TFP) az alábbi leírást adja a fejlesztésre kijelölt területről területről:

„A jelenlegi állapotában a Duna-part ezen szakasza nem attraktív, használata korlátozott (bezárt csarnok, benzinkút, rossz állapotú kerékpárút). A partszakaszok elérhetősége érdekében a Duna-parton (Hajó utcai önkormányzati telkeken és a szomszédos közterületeken) új sport-rekreációs központ, kerékpáros megálló, dunai kilátóhely és park épülne. Rekreációs-turisztikai fejlesztés az új magas minőségű zöldfelület kialakítása és sport- és turisztikai épületek építése. Funkciók: kerékpáros pihenő, sportközpont, játszótér, étterem, kávézó, szabadtéri fitnesz-központ, szabadtéri sportpálya. A kerékpáros pihenő az EUROVELO 6 kerékpárút mellett kerül kialakításra, a kerékpárutak teljes rekonstrukciójával. A lakosság számára a projekt a városközpont részben új területtel, új kapcsolatokkal gazdagodó fejlődését eredményezi. A projekt főváros szint városrendezési szempontból is fajsúlyos, megteremti a turisták számára fontos fővárosi attraktív hajókapcsolat.”

Ennek alapján pályázott a kerület 2016-ban a főváros által kiírt TÉR-KÖZ pályázaton, és nyert 200 millió Ft vissza nem térítendő támogatást.

A benyújtott pályázat tervrajzán is jól látszik, hogy a kerület a szabadidőpark közepére tervezte már akkor is a jégcsarnokot.

ter-koz_palyazat_2016.jpg

A 2019-ben 500 millió forintból megvalósult kivitelezés a jégcsarnok területét nem is érintette, nyitva hagyva ezáltal a lehetőséget a későbbi kivitelezéshez.

images.jpg

A jégcsarnok helyett most jégsátor épül, vélhetően a megfelelő mértékű TAO források hiányának, de több kérdés mind a mai napig megválaszolatlan:

  1. Az önkormányzat közel 100 millió Ft támogatása mellett megépülő mobil jégsátor üzemeltetése mennyibe fog kerülni a kerületnek?
  2. Milyen módon, milyen idősávban lesz a jégsátor elérhető a kerület lakosai számára?
  3. Több előterjesztés hivatkozott a kerületi óvodások és iskolások körében lefolytatott felmérésre, amely a jégcsarnok/jégsátor felépítésének társadalmi bázisát adta, de ezen felmérések a kerületi döntéshozó képviselők előtt sem ismertek a mai napig.
  4. A jégcsarnok építése végleg a múlté-e vagy a mobil jégsátor ennyi pénzért csak ideiglenes fejlesztés lesz?
  5. Miként próbálja a Duna-parti zöldterületet megtartani az önkormányzat, hiszen mind a jégsátor, mind a kialakítandó további parkolók csak a zöldterület rovására alakíthatóak ki?

De térjünk vissza a cikkre.

Karsay Ferenc álláspontját két jótanáccsal zárja:

Javaslom, ne a sportpálya építését akadályozzuk, hanem fogjunk össze annak érdekében, hogy a szomszédos kerület vezetésével egyeztessük a környék újbudai részének zöldterületi fejlesztéseit! Azért, hogy mindenki számára élhető maradjon a környék.

A természet védelme fontos, de néha elfelejtjük, hogy az ember is a természet része. Egy kis tanulás, történelmi és helyismeret elsajátítása után, a momentumosokat is várom a kerületiek érdekeinek védelmében végzett munkában.

Itt a cikk lényege.

Az októberi választási eredmények óta polgármester úr a konszenzusra hívta fel a figyelmet és közös gondolkodásra, együttműködésre hívta a megválasztott, többségében nem fideszes képviselőket. Azt, hogy e valóban előremutató gondolatokat mennyire a kerületi fidesz választási vereségét nehezen emésztő pillanat vagy az őszinteség szülte, azt jól példázza ez a két utolsó mondat.

Ne akadályozzuk a régóta dédelgetett - polgármester számára kedves - jégcsarnok/jégsátor megépítését, de fogjunk össze az innen párszáz méterre, már a szomszédos kerületben megvalósuló gigaépítkezések ellen, védve az ottani zöldterületeket.

Szeretném felhívni Polgármester úr figyelmét, hogy Újbuda október óta jó kezekben van és igen sajnálatos, hogy az egyeztetési ötlet az októberi választások előtt nem jutott eszébe, mert akkor a budafok-tétényi ellenzéki képviselők támogatása nélkül is komoly eredményeket tudott volna korábban elérni. De vélelmezem, hogy mivel az ottani építkezés tulajdonosi háttere elég NER-közeli, ez akkor meg sem fordult a fejében.

Végül pedig jön a polgármester által már megszokott lekezelő, kioktató stílus.Nem tisztem momentumos képviselő-társaim megvédése, ismerem őket annyira, hogy ezt a feladatot is megoldják, de tisztelettel szeretném Karsay Ferenc figyelmét felhívni arra, hogy a megválasztott képviselők - még ha némelyikük nem is szimpatikusak számára - ugyanúgy a kerület lakosait képviselik, mint ő maga. Nem mellesleg tavaly október óta a változást támogató lakókat képviselők vannak többségben a Városházán és ez akkor is igaz, ha kellő manipulációval ezt el szeretné feledtetni a kerület lakóival. 

Ha valóban az együttműködés híve szeretne maradni a jövőben, akkor javaslom, hogy az ilyen stílusú álláspontok közlésétől tartózkodjon. Mindannyian jobban járnánk vele.

A bodicsek nem pálya.

A bejegyzés trackback címe:

https://tetenypromontor.blog.hu/api/trackback/id/tr7915745958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kksandor 2020.06.09. 15:23:43

Kiváló ötlet Karsay polgármester úr részéről az újbudai önkormányzattal való egyeztetési javaslat a jégcsarnok ügyében.
Budafok kérjen e célból használati jogot a Hosszúréti pataknak a DunaFokkal szemben lévő
oldalán lévő rozsdaövezeti területre a XI. kerülettől. Cserébe felkínálhatja, hogy elviseljük mindazokat a (a ronda látványon túli) hatásokat , amit az ott most épült többszáz lakás jelent (forgalom növekedés, szolgáltatáshasználat, a DunaFok onnan várható többlet terhelése stb.) Bónuszként még fölajánlhatja még a jégcsarnokból való részesedést is.
süti beállítások módosítása