Tétény-Promontor

Tétény-Promontor

Rekontra

Egy méltatlan vita háttere

2022. május 19. - teteny.promontor

A kormánymédia több portálja beszámolt az idei Bárczy István-díjban részesülőkről szóló fővárosi közgyűlési döntésről, annak általuk szokatlannak, sőt egyenesen botrányosnak leírt hátteréről.

https://www.origo.hu/itthon/20220517-politikai-alapon-kituntetes-megfurasa.html

https://www.kontra.hu/politikai-alapon-probalta-megfurni-egy-szakember-kitunteteset-a-momentum-fovarosi-kepviseloje?fbclid=IwAR3BdnGm5AdVbS3GZsN6fs3mh2dlsQXGu-vE93hRUhu5K960tqxMXB03DxA

A tudósítások nem nélkülözik a kormánymédiában már megszokott, lejárató stílusú megállapításokat, amiben semmi újszerű nincs most sem.

A poszt nem is emiatt, sokkal inkább a díj és a díjazottak védelme érdekében született, s egyben talán arra is alkalmas, hogy néhány leplet azért gyorsan lerántson a lakájmédia belső működéséről is.

Mivel a vita alapját képező egyik díjazott felterjesztésének kezdeményezője vagyok, fontosnak tartom kijelenteni: mivel a kontra.hu portál, a felterjesztett és végül díjazásban részesültek méltatása helyett fontosabbnak tartotta, hogy kéretlenül (?) a baráti polgármester „védelmére kelve” olyan minősítéssel éljen egy köztiszteletben álló középiskola nevelőtestületével és intézményvezetőjével szemben, ezen a fórumon is kénytelen vagyok visszautasítani minden, a cikkben megjelent hazug, nemtelen állítást, mind a magam, mind pedig a nevelő közösség nevében.

De miről is van szó?

dr_barczy_istvan_foto.png

Bárczy István László (Pest, 1866. október 3. – Budapest, 1943. június 1.)

Jogász, politikus, Budapest polgármestere, majd főpolgármestere 1889-től a fővárosnál dolgozott. Újjászervezte a fővárosi iskolarendszert, bevezette az óvodai és elemi iskolai napközi otthont. Megalapította a fővárosi Pedagógiai Szemináriumot és a Népművelés című folyóiratot.1906-ban Budapest polgármesterévé,1918-ban főpolgármesterré választották.1920 és 1931 között országgyűlési képviselő volt.

A Bárczy István-díjat 2009-ben alapította a Fővárosi Közgyűlés, 2010-ben adták át első alkalommal. A kitüntetés a fővárosban működő közoktatási és gyermekvédelmi intézmények azon munkatársai részére adományozható, akik hosszú éveken át kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárultak a jövő generációjának neveléséhez, oktatásához, képzéséhez és ezáltal a főváros fejlődéséhez.

barczy-dij.jpg

Az elismeréssel képzőművészeti kivitelezésű plakett, az adományozást igazoló okirat és pénzjutalom jár. A díjban évente legfeljebb 25 fő részesíthető. Átadására a Pedagógus Nap alkalmából kerül sor. A díj adományozásáról a Fővárosi Közgyűlés dönt az Emberi Erőforrás Bizottság előterjesztése alapján. A díjra felterjesztést kizárólag a fővárosi képviselők tehetnek.

Korábbi kerületi díjazottak:

2011 -   Kukainé Békési Emese intézményvezető

                Baross Gábor Általános Iskola

2012 -   Horváthné Fükő Zsuzsanna intézményvezető

                XXII. Kerületi Egyesített Óvoda

2016 -   Arató László intézményvezető

                Budafok - Tétényi Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola és Általános Iskola

2018 -   Brauner Gusztávné intézményvezető-helyettes

                XXII. Kerületi Egyesített Óvoda

2019 -   Bencze Péter intézményvezető

                Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium

2019 -   Sinkovicsné Király Angéla intézményvezető-helyettes

                XXII. Kerületi Egyesített Óvoda

2021 -   Béky Éva – intézményvezető-helyettes

                Gádor Általános Iskola

2021 -   Szojka Andrea - intézményvezető-helyettes

                Bartók Béla Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Ez évben a Bárczy István-díjra két jelölés érkezett a XXII. kerületből. Az egyik jelölt Karsay Ferenc polgármester felterjesztése alapján Tamáskáné Fekete Erika, a nagytétényi Hugonnay Vilma Általános Iskola intézményvezetője, a másik jelölt Havasi Gábor fővárosi képviselő felterjesztése alapján Békefi Gábor, a budatétényi Kempelen Farkas Gimnázium intézményvezetője volt.

Békefi Gábor jelölését e sorok írója kezdeményezte, de a felterjesztést – fővárosi képviselőként – Havasi Gábor vitte tovább bizottsági és közgyűlési szintre.

A magát függetlennek hirdető, de valójában kormányközeli kontra.hu úgy kezdi a beszámolóját, hogy

A Kontra információi alapján méltatlan közjáték előzte meg a pedagógusoknak járó Bárczy István-díjak idei kiosztását…”

Rögtön felvetődik a kérdés, hogy honnan származhat az információ, hiszen az előterjesztés és az arról szóló vita is zárt ülés keretében készült, illetve zajlott le. A hírportál ennek tényét el is ismeri, de a forrását nem nevezi meg, így az általuk később leírtak hitelessége - mint alább olvasható - több ponton is megkérdőjelezhető.

A cikk tartalmával kapcsolatban – ellentétben a hírportállal! - több bizottsági tagot is megkerestem, akik a tudósításban foglaltakkal szemben másképp számoltak be az eseményekről.

 A hírportál szerint:

Váratlanul azonban, egy nappal a bizottsági ülés előtt kiküldtek az érintetteknek egy másik előterjesztést is, amiben viszont Karsay Ferenc jelöltje helyett Békefi Gábor, a Kempelen Farkas Gimnázium igazgatója szerepelt.”

majd nem sokkal később így folytatják:

Információink szerint Békefi jelölése végül szokatlan módon bizottsági döntés nélkül került be a közgyűlés szerdai ülésére. Ott az ismét kialakult vitában Havasi indulatosan azzal indokolta a változtatást, hogy Karsay jelöltje egy fideszes szavazatszámláló, „nehogy már ő legyen a díjazott.””

Ezzel szemben tény, hogy a hírportál saját magát cáfolja meg a fentebb idézett két mondatban, ugyanis az Emberi Erőforrás Bizottság április 25-i ülésén (két nappal a Fővárosi Közgyűlés előtt) tárgyalta az előterjesztést, amelyben szerepelt a gimnázium intézményvezetője is, így az bizottsági döntéssel és támogatással került a Közgyűlés elé.

Mivel a díjat évente 25 pedagógus kaphatja meg, ezért igen ritka, hogy egy kerületből két jelölt is díjazásban részesüljön, ennek ellenére 2019-ben (a polgármester dupla felterjesztésére) és 2021-ben is (az idei évhez hasonlóan egy polgármesteri és egy képviselői előterjesztésre) mindkét felterjesztett kerületi pedagógus elismerésben részesült. Jogos elvárás volt más kerületek részéről, hogy idén a XXII. kerületnek egy díjazottja legyen, mint ahogy arra is több alkalommal volt példa, hogy kerületünkből nem kapott egy-egy évben senki elismerést.

A hírportál következő állítása szintén nem a valóságot tükrözi:

A vita hevében ugyan Karácsony Gergely főpolgármester elutasította a Fidesz kérését, miszerint az összes jelöltről egyenként szavazzon a közgyűlés, végül mégis sikerült feloldani a konfliktust. Úgy tudjuk, ebben nagy szerepe volt az egyik baloldali polgármesternek. Így Karsay és Havasi jelöltje is átment a „szűrőn”, és megkaphatják a Bárczy István-díjat.”

A főpolgármester nem utasította el a jelöltekről szóló név szerinti szavazás lehetőségét, azt a kormánypárti képviselők vonták vissza, miután mindkét jelölt megkaphatta a díjat, egyhangú támogatással.

Karsay Ferenc nem vett részt a Közgyűlés ülésén, de a hírportálnak adott nyilatkozata szerint megdöbbent az eljáráson.

…hazug félinformációk alapján igyekeztek a mi jelöltünket kiszorítani. Ez méltatlan, a pedagógus kollégákhoz, a Fővárosi Közgyűléshez és a díjhoz is."

A polgármesternek igaza van, már ami a vita méltatlanságát illeti. Ugyanakkor igen visszataszító, hogy ugyanebben a cikkben a gimnázium vezetőjének lejáratását csak finoman hárítja el és sejtetni véli az intézményvezető ide nem illő pártszimpátiáját. Érdekes, hogy amíg Havasi Gábor – a mégis csak díjban részesülő intézményvezetőt érintő – valótlan minősítésén a kontra.hu felháborodik, addig a polgármesteri sejtetést simán szó nélkül hagyja. Mint ahogy azt is, vajon mit érthetett a polgármester a „mi” jelöltünk alatt?

Érdekesnek tartom, hogy a polgármester a kerületi díjak adományozásának rendjével kapcsolatban már nem talált semmi kivetnivalót. Budafok-Tétényben ugyanis hosszú évek óta bevett gyakorlat, hogy egyes arra érdemes jelöltek évek óta nem részesülhetnek semmilyen közösségi elismerésben, pusztán azért, mert ők nem férnek be a polgármester "mi jelöltünk" kategóriájába

Végül érdemes rápillantani, miként is néz ki, amikor a lakájmédia Mont Everest-i magasságokba mászik sajátos megfelelési kényszerének hatása alatt.

Békefi Gábor ugyanis annak a Kempelen Farkas Gimnáziumnak az igazgatója, amelyet sokan liberális világnézetűként tartanak számon. Arról nem is beszélve, hogy Békefi erősen kifogásolható módon intézményvezetőként rendszeresen részt vesz a kormányellenes pedagógustüntetéseken. 2014-ben „az ország legjobb gimnáziumainak igazgatóival” nyílt levélben támadta a pedagógus-életpályamodell bevezetését. Nem ez volt az egyetlen politikai akciója: 2020 januárjában ugyanazzal a körrel azért lobbizott, hogy a kormány tolja el az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) bevezetését. Nem mellesleg kiváló kapcsolatot ápol a kerület momentumos országgyűlési képviselőjével, Tóth Endrével, aki dícsérőleg írt róla közösségi oldalán. Az is árulkodó, hogy korábban az iskola facebookos borítóképén Havasival együtt több helyi, baloldali politikus is szerepelt.”

Ezzel szemben a tények:

  1. A Kempelen Farkas Gimnázium nem liberális, hanem egy kerület- és országszerte megbecsült középiskola, 2022-ben épp 36. az országos középiskolai rangsorban, de voltak olyan évek, amikor még ennél is előkelőbb helyen végzett. Minden szakmai mutatója elismerésre méltó, különösen annak tükrében, hogy az elmúlt évek egy elhibázott közoktatási centralizáció és forráselvonás időszaka volt. Az intézmény korábbi és jelenlegi tanárai, diákjai között nyilván akadnak olyanok, akik más világnézetűek, de ezt maga a polgármester, számos kerületi képviselő, és szülők százai is természetesnek tartották akkor, amikor úgy döntöttek, hogy gyermekeiket, családtagjaikat az iskola falai közé engedik.
  2. Az intézményvezető nem erősen kifogásolható, hanem dicséretes módon állt ki a kollégái mellett, amikor az ország vezető középiskolái – felelősségüket nyíltan felvállalva! – kiálltak kollégáik megbecsülése és szakmai munkájuk védelme érdekében. A pedagógus-életpályamodell és az új NAT látszategyeztetések után a pedagógus társadalomra erőltetett rendszere mára mindenki számára egyértelművé tette annak fenntarthatatlanságát. Elég lett volna a tantestület tagjait erről megkérdezni, de – sajnos – a kontra.hu portál tájékozódása és tájékoztatása itt is elmaradt.
  3. Ami pedig a facebookos borítóképet illeti: a hivatkozott felvétel az idei ballagás alkalmával készült, amelyre a kerületi képviselők pártállástól függetlenül hivatalosak voltak, s a fényképen látható közöttük egykori diák és jelenlegi szülő is. Sajnos a rendezvényt Budafok-Tétény önkormányzatának kormánypárti vezetői és képviselői nem tisztelték meg jelenlétükkel, amiről kivételesen nem a kontra.hu portál tehet.

A díjazott intézményvezetőknek ezúton is gratulálok, további munkájukhoz sok sikert és kontramentes hétköznapokat kívánok!

Perlai Zoltán

önkormányzati képviselő

A bejegyzés trackback címe:

https://tetenypromontor.blog.hu/api/trackback/id/tr4317835409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása