Tétény-Promontor

Tétény-Promontor

Felhívás a kiegyensúlyozott, hiteles tájékoztatás megvalósulása érdekében

Nyílt levél a Városházi Híradó szerkesztőjének

2021. január 16. - teteny.promontor

Tisztelt Szerkesztő úr!

A Momentum Mozgalom XXII. kerületi szervezetének, a Demokratikus Koalíció XXII. kerületi szervezetének, a Jobbik Magyarországért Mozgalom XXII. kerületi szervezetének, az LMP – Magyarország Zöld Pártja dél-budai szervezetének, a Magyar Szocialista Párt XXII. kerületi szervezetének, valamint végül, de nem utolsó sorban a Közösség Dél-Budáért Egyesület szervezetének a megbízásából írok Önnek (önkormányzati képviselőként) a következők miatt:

A Városházi Híradó mint a XXII. kerületi önkormányzat kéthetente megjelenő lapjának XXIX. évf. 1. számában (2021. január 13.)  „Javaslat az együttműködésre, Karsay Ferenc polgármester együttműködést vár az ellenzéki frakcióktól” címmel a címlapon kezdődő, majd a 3. oldalon folytatódó cikk jelent meg.

Az adott tárgyban megjelent cikk tartalmazza a következő közlést/tájékoztatást is:

„A frakció egyeztetést követően a DK és Momentum viszontválaszában visszautasította a közös munkát, és „viszont-követeléseket” állított össze, amelyet „nyilatkozatok helyett tetteket!” címmel közzé is tett a világhálón. Ezek lényege (…..) ”

A hivatkozott és a mai napig elérhető „Nyilatkozatok helyett tetteket!” címen 2021.01.09-én közölt elektronikus választ (https://www.facebook.com/22KeruletHangja/ linken elérhető) 5 párt és egy egyesület közös közleményként hozta nyilvánosságra. Ennek okán ez az 5 párt és egy egyesület a polgármester úr cikke által mind meg lettek szólítva a legutóbbi önkormányzati lapszámban.

Mivel az adott pártok és egy egyesület közös nyilatkozatával kapcsolatban a polgármester úr cikke tényállításokat és véleményt tartalmaz, az adott szervezetek szeretnék, hogy előadhassák a következő lapszámban a polgármesteri cikkel azonos terjedelemben a saját válaszcikküket.

Kérjük Öntől az ehhez szükséges szerkesztői döntést, hiszen a szerkesztői felelősség gyakorlásának keretében rendszeres jelleggel kell hoznia a médiaszolgáltatás napi működéséhez kapcsolódó döntést, így a médiaszolgáltatás tartalmának megválasztása és összeállításának meghatározására, tehát kérésünk teljesítésére Önnek lehetősége van.

Szeretném előadni, hogy a  sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény (Smtv.) 12. § (1) bekezdése értelmében, ha valakiről egy médiatartalomban valótlan tényt állítanak, híresztelnek vagy vele kapcsolatban való tényeket hamis színben tüntetnek fel, követelheti olyan helyreigazító közlemény közzétételét is, amelyből kitűnik, hogy a közlés, mely tényállítása valótlan, illetve megalapozatlan, mely tényeket tüntet fel hamis színben és ehhez képest melyek a való tények.

Az Smtv. 10. §-a alapján mindenkinek joga van arra, hogy megfelelően tájékoztassák a helyi, az országos és az európai közélet ügyeiről, valamint Magyarország polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről. A médiarendszer egészének feladata a hiteles, gyors, pontos tájékoztatás ezen ügyekről és eseményekről.

Az Smtv. 13. §-a alapján a tájékoztatási tevékenységet végző médiaszolgáltatások kötelesek a közérdeklődésre számot tartó helyi Magyarország polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről, vitatott kérdésekről az általuk közzétett tájékoztató, illetve híreket szolgáltató  műsorszámokban kiegyensúlyozottan tájékoztatni.

A médiatartalom-szolgáltató, egy közérdeklődésre tartott témáról számolt be, kérjük ennek okán, hogy számunkra legyen szíves megadni a reagálási lehetőséget. A 34/2017. (XII. 11.) AB határozaton alapuló joggyakorlat egyértelmű abban a tekintetben, hogy az érintett személy cáfolatának is helyet biztosító, vagy a válaszadás lehetőségét felkínáló médiatartalom-szolgáltató a sajtószabadság által védett alkotmányos küldetését kell teljesítse az Alaptörvény IX. cikk (2) bekezdésében foglalt sajtószabadság alapján.

Az Alaptörvény IX. Cikkének (2) bekezdése [az Smtv. 4. § (1) bekezdésével egyezően] kimondja, Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit. Ennek érdekében írja elő az Mttv. 12. § (1) bekezdése értelmében az adott kerületi lap számára is irányadó Smtv. 13. §, hogy a sajtó köteles a közérdeklődésre számot tartó eseményekről vitatott kérdésekről kiegyensúlyozottan tájékoztatni, míg a 10. § azt rögzíti, hogy a médiarendszer egészének feladata a hiteles, pontos, gyors tájékoztatás a közélet ügyeiről.

Mivel a kérdéses témában a cikk megjelenése előtt nem kerestek meg bennünket (mint a polgármesteri cikk tartalma alapján érintetteket), amennyiben ez megtörtént volna, úgy szerettük volna már a 2021. január 13-án megjelenő számban közölni érdemi válaszunkat, melyre most már csak így utólag lesz lehetőségünk.

Tehát kérjük, hogy utólag biztosítson lehetőséget, hogy az álláspontunkat ki tudjuk fejteni a következő lapszámban, hiszen egy közérdeklődésre számot tartó ügyről van szó, így a gyors, hiteles, pontos és kiegyensúlyozott tájékoztatás elsődleges kell legyen!

Várva megerősítő válaszára,

Tisztelettel,

Dr. Staudt Máté

önkormányzati képviselő

 

A levelet az alábbi szervezetek nevében írta dr. Staudt Máté képviselő:

Demokratikus Koalíció XXII. kerületi szervezete

Jobbik Magyarországért Mozgalom XXII. kerületi szervezete

Közösség Dél-Budáért Egyesület

LMP – Magyarország Zöld Pártja dél-budai szervezete

Magyar Szocialista Párt XXII. kerületi szervezete

Momentum Mozgalom XXII. kerületi szervezete

A bejegyzés trackback címe:

https://tetenypromontor.blog.hu/api/trackback/id/tr3816392108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása