Tétény-Promontor

Tétény-Promontor

Egy budafoki időközi önkormányzati választás furcsaságai

Egy képviselő, aki képviselő akar lenni

2022. július 23. - teteny.promontor

Július hónap utolsó napján Budafok 6. sz. önkormányzati egyéni választókerületében (Arany János lakótelep, Árpád utca és környező utcái, Budafok-Belváros egy része és a BMTE sporttelep közvetlen környéke) időközi önkormányzati választásra kerül sor.

A választás furcsaságait és - a nyári forróságban hirtelen a kampány középpontba került - körzeti óvodák megoldásra váró gondjait igyekszik bemutatni az alábbi írás.

A választókörzet:

Miért is szavazunk?

Önkormányzati választásokat 2014 előtt négyévente, míg ezt követően ötévente tartanak Magyarországon. A legutóbb 2019 októberében megválasztott képviselő-testület mandátuma 2024 őszéig tart (bár egy törvénymódosítással a kormánypárt idén nyáron a választás időpontját fél évvel előbbre hozta, így 2024 tavaszán egy időben fogunk dönteni az Európai Unióba, illetve a helyi képviselő-testületbe delegálandó képviselőkről.

Tóth Endre | Facebook

Az időközi választás kiírásának oka, hogy Tóth Endrét, a 6. sz. egyéni választókerület 3 éve megválasztott önkormányzati képviselőjét tavasszal Budafok-Tétény, Albertfalva, Kelenvölgy és Kelenföld lakóinak többsége országgyűlési képviselővé választotta, így önkormányzati mandátumáról le kellett mondania.

Miért a nyár közepén szavazunk?

Itt kezdődnek a furcsaságok. A választást a törvények szerint a lemondást követően 120 napon belül kell kiírni, oly módon, hogy a választás a kiírást követő 50. napon tartható meg. Tóth Endre május közepén mondott le, a Helyi Választási Bizottság, amely nemcsak a választások törvényes lebonyolításáért felel, hanem feladata a választás „népszerűsítése” a lehető legmagasabb részvétel érdekében – bár erre lehetett volna lehetősége (pl. a szomszédos XI. kerületben is őszre tűzték ki a választás napját) – az időközi választást nem szeptemberre, hanem július 31.-re, a nyár kellős közepére írta ki.

Karsay Ferenc polgármester szerint ennek az az oka, hogy a megüresedett képviselői helyet minél hamarabb betöltsék.

A Helyi Választási Bizottság furcsa döntése következtében – korábbi tapasztalatok alapján – a részvételi arány várhatóan a még ilyenkor szokásosnál is lényegesen alacsonyabb lesz. Kinek jó ez? Hiszen a megválasztott képviselőt így a lakosság töredéke fogja a képviselő-testületbe küldeni.

Kettő plusz egy titkos jelölt egy helyre

Budafok-Tétény rendszerváltást követő történetében most először fordul elő, hogy egy képviselő lemondásával időközi választásokat kell kiírni.

A megüresedett képviselői helyre két jelölt közül választhatnak a körzet lakói, de a helyi Fidesz trükközése miatt könnyen előfordulhat, hogy egy harmadik, titkos jelölt lesz a befutó.

A választókerületben 2019-ben Tóth Endre, az ellenzék jelöltjeként meggyőző fölénnyel nyert a körzet korábbi fideszes képviselőjével Krieger Krisztinával szemben. A tavaszi országgyűlési választásokon már szorosabb volt a verseny, de Tóth Endre támogatói maradtak továbbra is többségben. Az ellenzék most Kapitány Alexandrát indítja.

Tweets with replies by Anna Júlia Donáth (@donath_anna) / Twitter

Kapitány Alexandra, az ellenzék közös jelöltje Budafok-Tétény 6. egyéni választókerületének 2022. július 31-i időközi önkormányzatiképviselő-választásán.

Budafok-Tétényben él családjával, a szűkebb lakókörnyezetében közösségszervezőként tevékenykedik. Szeret a közösségért dolgozni, olyan irányt képvisel, amely a társadalmi párbeszédről, fejlődésről, valódi változásról, szakmai értékteremtésről és cselekvésről szól.

Szakmai múlt

Hosszú évek óta foglalkozik városépítészettel és adatelemzésen alapuló városfejlesztéssel. A szakmai múltja ezen a területen a VIII. kerületi önkormányzatnál kezdődött, majd a Lechner Tudásközpontban adatalapú városfejlesztéssel, magyar városok számára az adottságaiknak megfelelő területfejlesztési lehetőségek kidolgozásával foglalkozott. Munkája során azt tapasztalta, hogy sokszor a megfelelő irányú fejlesztés gátja a politikai akarat hiánya. Látta, hogy igazi hatás akkor érhető el, ha az adott önkormányzatban is megvan az ehhez szükséges, a mai kornak megfelelő szemléletmód. Szeretné elérni, hogy a budafok-tétényi önkormányzatban is megjelenjen egy új, innovatív gondolkodásmód.

Közösségépítés

Amikor a kerületünk Erdődűlő nevű részére költözött, hamar bekapcsolódott a helyi közéletbe, és rengeteg lehetőséget látott a közösség fejlesztésében: új beköltözők és régi lakók közötti kommunikáció megteremtése, helyi események szervezése stb.

Egy terület fejlesztésének egyik alappillére kell, hogy legyen az ott élő közösség bevonása, ezért a választókerületben az egyik fontos célja egy problématérkép lakossággal történő közös összeállítása, majd ezek mentén az egyes igények megoldásának képviselete, koordinálása.

Békesség, együttműködés

Gyakran szükség van a tudatos nézőpontváltásra, hiszen sok konfliktus abból adódik, hogy nem tudunk belehelyezkedni a másik fél helyzetébe. A különböző nézőpontok figyelembevétele a városépítészetben és a kutyákkal folytatott munkája során is nélkülözhetetlen. Fontos, hogy a véleménykülönbségeket elfogadjuk, és mindig keressük a közös megoldásokat. Ebben a szellemben kívánja végezni képviselői munkáját.

A választás következő furcsasága, hogy a Fidesz ismét Krieger Krisztinát állítja csatasorba jelöltként. Jogos a kérdés, hogy mi ebben a furcsa, hiszen a 2019-es választási vereségét megelőzően több cikluson keresztül is a körzet képviselője volt. Való igaz, mint ahogy az is, hogy Krieger Krisztina 2019-ben a Fidesz listájáról mégis bejutott a képviselő-testületbe, sőt mindamellett, hogy a Fidesz képviselőcsoportjának (frakciójának) vezetője lett, egyben a Pénzügyi Bizottság elnökeként, a Környezetvédelmi és Közrendvédelmi Bizottság alelnökeként és az Oktatási, Kulturális és Testvérvárosi Bizottság tagjaként dolgozhatott tovább az önkormányzatban.

Krieger: Elég már a kerület hátbatámadásából! | huszonketto.hu

Közel 35 éve élek Budafok-Tétényben. Öt gyermek büszke édesanyja és három unoka nagymamája vagyok. Gyermekeim az Arany János utcai lakótelepen nőttek fel. Az Árpád utcai óvodába jártak.

A 80-as évek végén az egyik alapítója voltam a Nagycsaládosok Országos Egyesülete XXII. kerületi szervezetének. A család számomra felbecsülhetetlen ajándék.

A kerület társadalmi-közösségi életébe 1993-ban kapcsolódtam be, igyekeztem kivenni a részem a helyi feladatokból. Alapítója és elnökségi tagja vagyok a Klauzál Gábor Társaságnak. Több mint 20 éve képviselem a budafok-tétényieket az önkormányzati képviselő-testületben. Ötödik önkormányzati ciklusomat 2 és fél éve kezdtem.

Mind a magánéletben, mind a képviselői pozíciómban az egyik szívügyem a környezetvédelem. Az elmúlt években több alkalommal voltam társszervezője szemétszedési akcióknak (Duna-part, Tétényi-fennsík), melyeken közel 200 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttünk össze.

Budafok 6. körzetét 17 éven át képviseltem, a korábbi ciklusok eredményeire nagyon büszke vagyok, hiszen ez idő alatt az egymilliárd forintot is bőven meghaladta a felújításokra fordított összeg. A 2019-es önkormányzati választások után a körzetben lakók ugyanolyan bizalommal fordultak hozzám kéréseikkel, kérdéseikkel, mint korábban, én pedig természetesen mindenben segítek nekik.

A körzetben az egyik legsúlyosabb problémát a megnövekedett autóforgalom jelenti. Gyermekeink, unokáink biztonságát nem veszélyeztethetik a felelőtlen, száguldozó autósok. Mindent elkövetek annak érdekében, hogy az itt élőkkel közösen találjunk megoldást erre a problémára sebességkorlátozással vagy forgalomlassító eszközök kihelyezésével.

Azért is szeretem nagyon a kerületünknek ezt a részét, mert gyönyörű zöld a környezetet, nyugalmat áraszt, tiszta és rendezett. A jövőben is mindent elkövetek annak érdekében, hogy ez a városrész továbbra is olyan maradjon, ahol jó élni, gyermeket nevelni, felnőni és hazatérni is.

Ebben a rendkívüli világban még inkább szükségünk van arra, hogy egy olyan közösségben éljünk, ahol menedékre lelhetünk, ahol biztonságban érezhetjük magunkat. Hálás vagyok, hogy épp ebben a körzetben, ahova a gyökereim, az emlékeim, a barátságaim kötnek – ismét esélyem van az Önök képviseletére

Krieger Krisztina tehát képviselőként szeretne továbbra is képviselő lenni!

A törvény erre lehetőséget ad, ugyanakkor inkább az a szándék állhat a háttérben, hogy esetleges győzelmével a jelenlegi listás képviselői helyét átadhassa egy olyan fideszesnek, akit a választókerület lakói nemhogy nem is ismernek, de még nem is szavazhatnak rá. Érdekes módon Krieger Krisztina a kampány során erre a tényre elfelejtette felhívni támogatói figyelmét.

Ki lehet a titkos jelölt? Egyedül Krieger Krisztina és volt férje Karsay Ferenc polgármester tudja.

Így állt elő az a furcsaság, hogy egy önkormányzati képviselő - megtévesztően most jelöltnek tüntetve fel magát – gyakorlatilag egy plusz fideszes képviselői helyért kampányol Budafok-Felsőváros utcáiban.

Az olvasóra bízom annak megítélését, hogy mindez mennyire tisztességes.

A választási kampány furcsaságai

Ha már a tisztesség, érdemes megnézni, hogy miként valósul meg mindez a most zajló kampányban?

A kampány a forró nyári napokban szép csendben haladt előre, mígnem váratlan fordulattal ott csaptak össze a hullámok, ahol a legkevésbé várhatták a helyi közéletet valamelyest is követők.

A kampány célkeresztjébe a választókerület három tagóvodája (Kereszt u., Árpád u., Ják u.) került, melyben számos további furcsaság van.

Kapitány Alexandra július 11.-én saját FB oldalán tette közzé „Gyermekintézmények állapota választókerületünkben” című bejegyzését, amelynek tartalma aztán több kerületi internetes csoportban téma lett.

Gyermekintézmények állapota választókerületünkben – 2022.07.11.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

https://www.facebook.com/108806608513403/posts/128430883217642/?sfnsn=mo

A bejegyzésben a képviselő-jelölt arról számolt be, hogy

érthetetlen módon a három körzeti tagóvodában évek óta számos felújítás, karbantartás maradt el, melyek (a teljesség igénye nélkül) az alábbiak:

Zöldecske Tagóvoda (Ják utca):

  • terasztető polikarbonát cseréje,
  • tető felújítása,
  • szennyvízvezeték cseréje.

Ficánka Tagóvoda (Árpád utca):

  • az épület előtti lépcső felújítása,
  • belső helyiségekben a PVC-padlószegélyek cseréje.

Maci Tagóvoda (Kereszt utca):

  • napelemtartó szerkezet elemeinek karbantartása, cseréje,
  • a régi épületrészben a konyha felújítása.”

Krieger Krisztina, aki a BP22 Politika Fórum nevű jobboldali helyi fórumon – tehát nem a poszt alatt – válaszolt:

Én nem dicsekednék azzal, ha fogalmam sem lenne, mi történik (épp ezekben a napokban) a körzet intézményeiben.”

A képviselő asszony kioktató stílusa nem újszerű, hiszen az országgyűlési választás kampányában ő volt a felelős Tóth Endre lejáratási kísérletéért, melynek részeként próbálta az ellenzék jelöltjét alkalmatlannak, tehetségtelennek és felületesnek beállítani. Kampányában akkor a „Nemtudomka” néven illette korábbi önkormányzati körzeti ellenfelét. A lejárató kampány sikertelenségét a választási eredmények mind 2019-ben, mind pedig 2022 tavaszán fényesen igazolták.

Az érdekes hangvételű képviselői felütést gyors egymásután követte a szokásos Fideszes úthenger. A polgármester „teljesen váratlanul” – korábbi szokásaitól eltérően – vendégül látta volt feleségét és frakcióvezetőjét egy online fogadóórán, ahol felolvastatta vele azokat a régóta várt felújításokat, amelyeket – pontosabban egy részét - idén nyáron mégis elvégez az önkormányzat a három óvodában.

Ugyanezen a napon a magát „függetlennek” hirdető Huszonkettő.hu hírportál gyorsan készített is egy „objektív” beszámolót, amely azt hivatott bemutatni, hogy a képviselő képviselő-jelölt asszony milyen napra- és tettre kész.

https://huszonketto.hu/fontos-felujitasok-zajlanak-tobb-keruleti-ovodaban/?fbclid=IwAR2gkKhODQQWCNn0FBw1qzKSgu_jkEtEH4mJy0LJVLZIr54CJlqn7BmRoqQ

De nézzük miről is szól a körzeti óvodák körül kialakult vita?

Mint Krieger Krisztinához hasonlóan az önkormányzat Oktatási, Kulturális és Testvérvárosi Bizottságának (OKTB) tagja, megpróbálom bemutatni, hogy mennyire álságos az az érvrendszer, amelyet a helyi Fidesz – nem első alkalommal – a lakossági kommunikáció terén alkalmaz, illetve azt is, hogy a döntések előkészítésben milyen egyenlőtlenségek vannak a megválasztott képviselők között.

Az önkormányzat minden év februárban fogadja el éves költségvetését, melyet aztán évközben több alkalommal módosít a képviselő-testület. A februári számokat több hónapos tervezés előzi meg, tagóvodáink például már az előző év októberében összeírják felújítási, karbantartási kéréseiket, amelyeknek elvégzését a nyári zárva tartás alatt kérnek a fenntartó önkormányzattól.  

Ezeket az igénylistákat, mint az OKTB tagja az elmúlt két évben (2020,2021) több hónapos levelezést követően végül utólag sikerült beszereznem az önkormányzat vezetésétől, idén viszont már többszöri levélváltás és bizottsági felszólalás ellenére is sikertelen maradt a jogosnak tekinthető kérés. Hiszen mi más lehetne a bizottság feladata, mint a költségvetési feladatok tervezése, a kiadások ellenőrzése?

De miként lehet a feladatok teljesítését, a kiadásokat ellenőrizni, ha azok csak egyes képviselők számára állnak rendelkezésre? Nem is beszélve egy képviselő-jelöltről, aki a civil életből érkezik és kampánya során csak azokkal az adatokkal tud dolgozni, amelyeket az önkormányzat nyilvánosságra hoz.

Persze kaphatna az ellenzéki képviselő-társaitól is felvilágosítást. Elvileg igen. De a gyakorlat az, hogy mint ellenzéki képviselő én is hosszas, olykor több hónapos levelezést követően kapok - és akkor is többnyire részleges - tájékoztatást azokról a folyamatokról, amelyeket az oktatási bizottsági társ fideszes képviselő, most éppen mint képviselő-jelölt a kampánya részeként soron kívül felolvashat a polgármester fogadóóráján.

Nézzük meg, hogy megy ez a gyakorlatban. (Példaként csak az idei OKTB ülések jegyzőkönyveiből idéznék.)

Az idei évben először fordult elő, hogy a fideszes többség által elfogadott költségvetésben, az önkormányzat által fenntartott óvodák felújítási, karbantartási feladataira 0, azaz nulla forint került betervezésre.

Az OKTB munkaterve szerint a bizottság minden hónapban tájékoztatást kap a tervezett felújítások, karbantartások ütemezéséről. A márciusi ülésen a tájékoztatás ennyiből állt:

A 2022. évi költségvetés alapján az óvodai intézményi felújításokra nem áll rendelkezésre kellő pénzügyi fedezet. Az intézményi felújítások és karbantartási feladatok idei évi megvalósítása a májusban igényelhető pénzmaradvány függvénye.”

(A Városfejlesztési és -üzemeltetési Iroda tájékoztatása a 2022. évi intézményi felújításokról)

Az OKTB májusi ülésére benyújtott javaslat szerint (melyet a képviselő-testület májusi ülésén el is fogadott) a költségvetésben eredetileg betervezett un. „Intézményi tartalék” összegét 186 millió ft-ról megemelték 346 millió ft-ra.

Az OKTB ülésén az alábbi kérdést intéztem a Városfejlesztési és -üzemeltetési Iroda vezetőjéhez:

„Miként fognak ezek alapján a nyári felújítások, karbantartások lezajlani, mi a prioritás? A tartalékból majd előveszünk egy bizonyos összeget, ha valamelyik intézményben probléma van, vagy van-e ennek az összegnek részletező táblája? Azért is kérdezem, mert külön kérésemre ennek a részletező táblának az OKTB tagjainak történő bemutatását már februárban megígérte a szakiroda, de ez a dokumentum valahol elveszett a hivatal folyosóján.”

Wohner Zsolt (Városfejlesztési és -üzemeltetési Iroda vezetője)

„Az intézményi listával kapcsolatban annyit tudok elmondani, hogy mi a magunk részéről ezt a listát a kérésnek megfelelően továbbítottuk, nekünk annyi visszajelzésünk van, hogy ez a lista még nem volt készen és ezért nem bocsátották a képviselők rendelkezésére, tehát valami módosítást kell még rajta eszközölni, de nekem erről több információm nincs.”

A bizottsági ülésen résztvevő Németh Zoltán és az oktatási területet felügyelő Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármesterek nem tettek kiegészítést.

Végül az OKTB júniusi ülésén tájékoztatásul kapott egy - költségeket nem tartalmazó - táblázatot a nyári felújításokról, karbantartásokról. Mivel az ülésen nem tudtam részt venni, ezért július 13-án tájékoztatást kértem Dankóné Hegedűs Jolántól a tervezett felújítások, karbantartások összegeiről, melyre július 21.-én kaptam választ. Pont aznap, amikor Krieger Krisztina képviselő, képviselő-jelölt Karsay Ferenc vendége volt a fogadóóráján.

Nézzük mit is mondott:

Nem érhető el leírás a fényképhez.

„Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a kerületi gyerekeket biztonságban és kényelemben tudhassák a szüleik arra az időre, amíg felkészült óvodapedagógusok vigyáznak rájuk, ezért nyáron is folytatódnak a felújítási munkálatok” – mondta Krieger Krisztina önkormányzati képviselő Karsay Ferenc polgármester online fogadóóráján. A fejlesztések az óvodák zárvatartása alatt valósulnak meg, azaz éppen most vannak folyamatban.

„Megújul a Ficánka Tagóvoda bejárati lépcsője, a Zöldecske Tagóvodában új asztalokat helyeznek el a csoportszobában, illetve megoldódik az előtető alatti beázásos, árnyékolásos probléma” – sorolta a képviselő a konkrét munkálatokat.

Utóbbit Krieger Krisztina részletesen is kifejtette. „Tudunk régóta erről a problémáról. Itt egy plexi borítású, csúsztatható előtető van, ami elhasználódott és beázik több ponton. Ennek a cseréje nagyon drága lenne, illetve az a kivitelező, aki ezt oda telepítette, tulajdonképpen már nem is létezik.”

Az önkormányzat kollégái által kitalált megoldás szerint egy napvitorlát helyeznek az előtető alá, így az árnyékolás is megoldódik, illetve a lecsöpögő vizet ez elvezeti a kertbe.

„Azt is felvetették, hogy a tetőt teljesen fel kellene újítani. Ez azonban egy lapos tetős szerkezet, ennek a teljes újbóli szigetelése több tízmillió forintba kerülne. Azt gondolom, mindenki megérti, hogy a költségvetésben még mindig érezzük a két év COVID-hatását, itt van a gazdasági világválság, így most nem fogunk több tízmillió forintot kiadni erre, ellenben a szigetelés javítása megtörtént” – indokolt Krieger, hozzátéve, hogy a munkálatok nemsokára elkészülnek.

A képviselő visszaemlékezett, hogy még tavasszal fordult ezzel a problémával Karsay Ferenc polgármesterhez, akinek a hatékony segítségnyújtásért mondott most köszönetet.”

Dankóné Hegedűs Jolán oktatásért felelős alpolgármesterrel folytatott több hónapos levelezésemből és az OKTB elé került hivatalos dokumentumokból a körzet három óvodáját illetően az alábbi összesítést készítettem:

A táblázatok bemutatják, hogy az elmúlt három évben az egyes tagóvodák milyen kéréseket fogalmaztak meg, ennek elvégzésére mekkora összeget tervezett be az önkormányzat és végül azt, hogy mindebből ténylegesen mi valósult meg.

Jelmagyarázat:

köt.: kötelező, évente elvégzendő feladat.

foly.: jelenleg zajló kivitelezés, karbantartás

Ficánka Tagóvoda (Árpád utca 61.)

Magunkról | Ficánka tagóvodaFicánka tagóvoda

1. A tagóvoda évek óta hiába kéri a beázások megszüntetését, a lábazatok cseréjét, ugyanakkor idén megvalósulhat végre a több éve balesetveszélyes lépcsők felújítása, bár megjegyzendő, hogy erről még a múlt heti tájékoztatóban sem kaptam tájékoztatást, ezt Krieger Krisztina interjúja alapján tettem be a táblázatba.

2. Szintén évek óta várat magára a konyhai mosogatópult cseréje, az udvari játékok, a kapuk és a kerítés festése, az öltözői szekrénycsere és a rovarhotel kialakítása.

3. Örömteli ugyanakkor, hogy megvalósul 60 nm-en tisztasági festés és a homokcsere, ami kötelező évenkénti feladat és 50 nm-en megvalósul a parketta felújítása is és a villanyóra kapcsolószekrénye is új ajtót kap.

Mindez - a hiányos adatszolgáltatás miatt becsülve - 2022-ben kb. 1 500 000 ft felújítási, karbantartási összeg.

feladat kérés tervezett összeg megvalósult összeg
2020 2021 2022 2020 2021 nm 2022 2020 2021 2022
Ficánka Tagóvoda                  (Árpád u. 61.) Tetőjavítás (földszinti csoportszoba beázik) x     0 ft 0 ft 0 0 ft 0 ft 0 ft 0 ft
Épület lábazatának felújítása x x   0 ft 0 ft 0 0 ft 0 ft 0 ft 0 ft
Intézményi belső és külső lépcsők javítása x x   0 ft 0 ft 0 készül? 0 ft 0 ft készül?
Csoportszobák tisztasági festése köt. köt. köt. köt. köt. 60 58 140 ft köt. köt. 58 140 ft
Tornaszoba és csoportszoba parketta felújítása   x x   0 ft 50 949 500 ft   0 ft 949 500 ft
Konyhai mosogatópult cseréje   x     0 ft 0 0 ft   0 ft 0 ft
Udvari játékok festése   x     0 ft 0 0 ft   0 ft 0 ft
Kerítés és kapuk festése   x     0 ft 0 0 ft   0 ft 0 ft
Öltözői szekrénycsere   x     0 ft 0 0 ft   0 ft 0 ft
Rovarhotel és kerti tó kialakítása   x     0 ft 0 0 ft   0 ft 0 ft
Udvari homokozó - homokcsere köt. köt. köt. köt. köt. köt. folyamatban köt. köt. köt.
Villanyóra kapcsolószekrény ajtócsere             folyamatban     folyamatban

 

Maci Tagóvoda (Kereszt u. 2-4.)

DSCN6360

1. A tetőbeázás megszüntetését és a tetőjavítást, a napkollektorok cseréjét az önkormányzat a 2020. évi költségvetésében még betervezte, de a feladat azóta sem került elvégzésre.

2. A légkondicionáló berendezés(ek) beszerzése végre elkezdődött, de az épület szigetelése továbbra is problémás a 2014. évi felújítás és bővítés ellenére.

3. Évek óta várat magára a falazat javítása, a falak vizesedésének felszámolása, és a konyhafelújítás, a mosogató konyha kialakítása, a beltéri ajtók cseréje és az udvar felújítása.

4. A kötelező feladatokat (tisztasági festés és udvari homokcsere) nem számítva kizárólag a légkondicionáló berendezések kerülnek beépítésre idén.

Mindez - a hiányos adatszolgáltatás miatt becsülve - 2022-ben kb. 1 000 000 ft felújítási, karbantartási összeg.

feladat kérés tervezett összeg megvalósult összeg
2020 2021 2022 2020 2021 nm 2022 2020 2021 2022
Maci Tagóvoda (Kereszt u. 2.) Tetőjavítás és napkollektorok cseréje x     5 000 000 ft 0 ft 0 0 ft 0 ft 0 ft 0 ft
Csoportszobában légkondicionáló cseréje x x x 0 ft 0 ft   folyamatban 0 ft 0 ft folyamatban
Csoportszobában falazat javítása x     0 ft 0 ft 0 0 ft 0 ft 0 ft 0 ft
Tetőbeázás megszüntetése x     15 000 000 ft 0 ft 0 0 ft 0 ft 0 ft 0 ft
Falak vizesedésének megszüntetése x     0 ft 0 ft 0 0 ft 0 ft 0 ft 0 ft
Konyhafelújítás x     0 ft 0 ft 0 0 ft 0 ft 0 ft 0 ft
Kapunyító a konyhánál x     0 ft 0 ft 0 0 ft 0 ft 0 ft 0 ft
Tisztasági festés köt. köt. köt. köt. köt. 56 54 264 ft köt. köt. 54 264 ft
Udvari homokozó - homokcsere köt. köt. köt. köt. köt.   folyamatban köt. köt. folyamatban
Maci Tagóvoda (Kereszt u. 4.) Mosogató konyha kialakítása x     0 ft 0 ft 0 0 ft 0 ft 0 ft 0 ft
Udvar felújítása x x   0 ft 0 ft 0 0 ft 0 ft 0 ft 0 ft
Beltéri ajtók cseréje x x   0 ft 0 ft 0 0 ft 0 ft 0 ft 0 ft
  Tisztasági festés köt. köt. köt. köt. köt. 234 226 746 ft köt. köt. 226 746 ft

 

Zöldecske Tagóvosa (Ják u. 42-44.)

XXII. kerület - Budafok-Tétény | Zöldecske Tagóvoda

1. A tetőcsere és a szennyvízelvezető cseréje 58 000 000 ft értékben még tervezésre került 2020-ban, de a kivitelezésre a mai napig nem került sor.

2. Szintén hiába kérte a tagóvoda a légkondicionáló berendezések cseréjét, a tornaszertár és az egyéb helyiségek vakolását, a csoportszobákban az ajtó és parkettacserét, a kerítés- és irodafestést.

3. A kötelező feladatokat (tisztasági festés és udvari homokcsere) nem számítva idén viszont végre megvalósulhat az árnyékoló kiépítése csoportszobában a bútorcsere és egyes udvari játékok karbantartása és 8 db radiátor festése.

Mindez - a hiányos adatszolgáltatás miatt becsülve - 2022-ben kb. 2 000 000 ft felújítási, karbantartási összeg.

feladat kérés tervezett összeg megvalósult összeg
2020 2021 2022 2020 2021 nm 2022 2020 2021 2022
Zöldecske Tagóvoda        (Ják u. 44-46.) Tetőszerkezet cseréje x x   50 000 000 ft 0 ft 0 0 ft 0 ft 0 ft 0 ft
Csoportszobákban légkondícionáló cseréje x     0 ft 0 ft 0 0 ft 0 ft 0 ft 0 ft
Tornaszertár és raktárak falainak vakolása x     0 ft 0 ft 0 0 ft 0 ft 0 ft 0 ft
Szennyvízelvezető cseréje x     8 000 000 ft 0 ft 0 0 ft 0 ft 0 ft 0 ft
Kazánház ajtócsere x     0 ft 0 ft 0 0 ft 0 ft 0 ft 0 ft
Csoportszobában parkettacsere x x   0 ft 0 ft 0 0 ft 0 ft 0 ft 0 ft
Bejárati ajtók cseréje x x   0 ft 0 ft 0 0 ft 0 ft 0 ft 0 ft
Ajtók és ajtókeretek festése x x   0 ft 0 ft 0 0 ft 0 ft 0 ft 0 ft
Árnyékoló kiépítése a bejárati ajtó fölé x   x 0 ft 0 ft   folyamatban 0 ft 0 ft folyamatban
Udvari ivókút cseréje x     0 ft 0 ft 0 0 ft 0 ft 0 ft 0 ft 
Udvari gumilap telepítése x x   0 ft 0 ft 0 0 ft 0 ft 0 ft 0 ft
Iroda és raktárak festése x x x 0 ft 0 ft 0 0 ft 0 ft 0 ft 0 ft
Csoportszobában bútorzat cseréje   x x   0 ft   folyamatban   0 ft folyamatban
Udvari játékok festése   x x   0 ft   folyamatban   0 ft folyamatban
Kerítés és kapuk festése   x     0 ft 0 0 ft   0 ft 0 ft
Tisztasági festés köt. köt. köt. köt. köt. 438 424 422 ft köt. köt. 424 422 ft
Radiátorok mázolása           40 304 800 ft     304 800 ft
Udvari homokozó - homokcsere köt. köt. köt. köt. köt.   folyamatban köt. köt. folyamatban

 

 

Összességében a három intézményben kb. 4,5 millió forint értékű felújításra és karbantartásra kerül sor, amelynek jelentős részét a kötelező, évenként ellátandó tisztasági festések, a kapcsolódó parkettajavítások és az udvari homokcserék tesznek ki.

Ennyit a sikerpropagandáról!

4,5 millió forint, miközben 30 millió forint támogatást kap a volt férj polgármester kedvenc pesterzsébeti hokicsapata a budafoki jégsátor üzemeltetésére, 60 millió forint jut kiemelt állami támogatás mellett a nagytétényi görkoripark megépítésére, de említhetnénk a körzetben üresen álló, 1 milliárd forint állami támogatással megépült sportszállót is.

Az óvodák nem ilyen szerencsések. A júniusi képviselő-testületi ülésen - Krieger Krisztina támogatása mellett - az önkormányzat az Anna utcai Halacska Református Óvoda épületét is átadta az egyháznak. Az okokat pontosan megindokolta az egyház képviselője: az épület felújítására csak akkor kapnak állami forrást, ha az övék az épület. Ilyen forrásról az önkormányzati óvodák még csak nem is álmodhatnak.

Jó példa erre, hogy mindeközben Tóth Endre a Parlamentben is lobbizott a Zöldecske Tagóvoda tetőfelújításának érdekében, de a kormánypárti képviselők még tárgysorozatba sem vették a javaslatot, így a megújult tetőre ki tudja még hány évig várhatnak az óvónők és a gyerekek.

De van itt nagyobb baj is!

Bezárhat a Ficánka Tagóvoda?

A Tagóvoda körül nyáron kialakult helyzetről sajnos nem tett említést a képviselő, képviselő-jelölt asszony.

Pedig itt nagyobb a baj, mint egy sikerként eladott lépcsőfelújítás.

Több mint 800 óvónő hiányzik: ezekben a megyékben a legsúlyosabb a helyzet

(A kép illusztráció)

Kerületünkben a 128 óvodapedagógusi állásból több mint 40 álláshely (33%!) folyamatosan betöltetlen és sajnos a szám évek óta emelkedik. Az óvodapedagógusok pótlását - törvényi szabályozás alapján - pedagógiai asszisztensek óvodai csoportban történő foglalkoztatásával oldhatja fel, már amennyire tudja. A pedagógiai asszisztens viszont nem vezethet óvodapedagógus helyett csoportot.

Idén júniusban a folyamat a Ficánka Tagóvodát is elérte, veszélyeztetve ezáltal további működését is. A Tagóvoda a 2021/2022 nevelési évben a 40 gyermek fogadására alkalmas 2 csoportjában 2 fő óvodapedagógust és 2 fő pedagógiai asszisztens foglalkoztatott, de a nevelési év végén az egyik óvodapedagógus felmondott.

A Tagóvoda a fentebb jelzett "minimális" felújítások és a szabadságolások miatt zárva tart, de a szülők és a kerületi óvodapedagógusok körében már kész tényként kezelik, hogy szeptemberben már ki sem fog nyitni az óvoda és a gyerekeket a kerület többi óvodájában fogják elhelyezni. A kerületi óvodavezetés a hírt cáfolja és a helyzet megoldását ígéri, de a megüresedett álláshelyre eddig senki nem jelentkezett, a kerület többi tagóvodájából pedig a létszámhiány miatt nem lehet áthelyezni kollégákat, hiszen a többi intézmény is hasonló gondokkal küzd.

Kíváncsi lennék arra, hogy a kialakult helyzetről mi a véleménye Krieger Krisztinának?

Talán majd a következő polgármesteri fogadóórán választ kapunk rá, bár lehet, hogy erre még ő sem tudja a választ.

De lehet, hogy mindezzel nem akarták megzavarni az óvoda közvetlen környezetében zajló választást. Most még fontosabb az ellenjelölt alkalmatlanságát és felkészületlenségét bizonygatni, még akkor is, ha igazat mond.

Így kampányol egy képviselő, aki képviselő akar lenni.

 

Perlai Zoltán

önkormányzati képviselő, az OKTB tagja

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tetenypromontor.blog.hu/api/trackback/id/tr1617889331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása